Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetska vlada

Usvojena Uredba o dopunama Zakona o visokom obrazovanju RS-a

20200423_2_42060671_54200481_Web

Uredbom je predviđeno da ministar može da propiše način održavanja ispita i ispitne rokove

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci usvojila je Uredbu sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o visokom obrazovanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS rekao je da se ovom uredbom predviđaju dvije mjere.

“Prva se odnosi na mogućnost da u uslovima vanredne situacije i vanrednog stanja i drugim opravdanim situacijama ministar može da uputstvom propiše, uz saglasnost Vlade, način na koji će se organizovati i izvoditi ispiti i druga mjera se odnosi na mogućnost koja je data ministru uz saglasnost Vlade, da utvrdi drugačije ispitne rokove od onih koji su propisanim trenutno važećim zakonom”, kazao je Rajčević i dodao da je rok za donošenja uputstva 30 dana od dana stupanja na snagu.

Prema njegovim riječima cilj Vlade RS je da fleksibilnije i djelotvornije djeluje u uslovima vanrednog stanja i u skladu sa epidemiološkom situacijom.

“Znate da smo u uslovima vanredne situacije, prije proglašenja vanrednog stanja zaključkom na određen način odgodili održavanje aprilskog ispitnog roka”, kazao je Rajčević.

On je naglasio da se Uredbom stvara zakonski osnov da se u skladu sa epidemiolškom situacijuom odrede neki drugi rokovi.

Studentima je poručio da je biti dosta ispitnih rokova, da niko neće ostati oštećen u tom smislu, kao i da će se rokovi vjerovatno održavati od junsko-julskog ispitnog roka pa dalje.