borut pahor

Usvojena zajednička deklaracija na Samitu Brdo-Brijuni

brdo-brijuni

EU mora ubrzati proširenje, a zemlje Zapadnog Balkana moraju ubrzati reforme, izjavio je Borut Pahor, predsednik Slovenije

Predsednik Slovenije Borut Pahor je izjavio da je usvojena zajednička deklaracija u okviru procesa Brdo-Brijuni, kojom se Evropska unija poziva da region Zapadnog Balkana vidi kao celinu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pozivamo EU da region Zapadnog Balkana vidi kao celinu, a ne samo kao pojedinačne zemlje sa kojima pregovara”, rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

On je naveo da je u deklaraciji naglašeno da Brisel na region treba da gleda kao na geopolitičko pitanje.

“To je recipročan proces. EU mora ubrzati proširenje, a zemlje Zapadnog Balkana moraju ubrzati reforme”, dodao je Pahor.

Prethodno je na Twitteru objavio da je deklaracija usvojena nakon tročasovnih razgovora.

Sastanak lidera održan je u Sloveniji povodom desete godišnjice procesa Brdo-Brijuni, a koji je odgođen dva puta zbog pandemije koronavirusa.

Reč je o inicijativi koju je Pahor pokrenuo 2010. godine u saradnji sa Hrvatskom, u cilju jačanja međusobnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu prema Evropskoj uniji.

Sastanku su prisustvovali predsedavajući i članovi Predsedništva BiH, te predsednici Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.