Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština

Usvojene izmjene Zakona o provjeri imovine nosioca javnih funkcija u KS

skupstina-ks

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić objasnila je da se radi o poboljšanjima tehničke prirode u cilju otklanjanja propusta i nedostataka prvobitnog teksta tog zakona

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je izmjene Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija, kojeg je inicirao Ured za borbu protiv korupcije KS, centralno tijelo nadležno za implementaciju tog zakona.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić objasnila je da se radi o poboljšanjima tehničke prirode u cilju otklanjanja propusta i nedostataka prvobitnog teksta tog zakona.

– Postoji potreba da se određene odredbe preciziraju. Uvodi se mogućnost digitalnog popunjavanja obrasca u cilju smanjenja mogućnosti greške. Također se implementira i mišljenje Ustavnog suda FBiH o tom zakonu – istakla je.

Ministrica je naglasila da se Zakonom sužava broj osoba koje su dužne podnositi prijavu osim nosilaca javnih funkcija i njihov bliskih srodnika, jer je bilo nedovoljno precizno određeno ko spada u taj krug, ali da se uvodi termin osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu sa nosiocem javne funkcije.

Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Segmedina Srna zahvalila je Uredu za borbu protiv korupcije koji, kako je rečeno, odgovorno radi na poboljšanu legislative u KS te podržava sve izmjene koje će ih “pomaći naprijed”.

Zastupnici opozicije su smatrali da Zakon treba povući sa dnevnog reda te ga predložiti u nekoj drugoj i kompletnijoj formi.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Zahiragić smatra da će taj zakon sankcionisati zastupnike koji su legalno stekli imovinu, a ne kriminalce koji su na slobodi i koji dalje čine krivična djela te da ga je potrebno uskladiti sa Zakonom o VSTV-u.