Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH

Usvojeni Bećirovićevi prijedlozi o jačanju regionalne saradnje i evropskih integracija

Sjednica Predsjednistva Bosne i Hercegovine
Foto: Pixsell
Sjednica Predsjednistva Bosne i Hercegovine

Kad je riječ o akcionom planu, Denis Bećirović je predložio da Vijeće ministara BiH najkasnije u roku od 60 dana usvoji akcioni plan za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU

Na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, usvojen je zaključak o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Također, na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića usvojen je zaključak za usvajanje akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Usvajanje tih prijedloga člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, na sjednici Predsjedništva BiH, predstavlja doprinos jačanju regionalne saradnje i procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

-U prijedlogu zaključaka Denisa Bećirovića, između ostalog, piše da će implementacija zaključenih sporazuma u okviru Berlinskog procesa – Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu doprinijeti ubrzanju integracije Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 15 dana od dana usvajanja tog zaključka, usvoji i u dalju zakonsku proceduru uputi spomenute sporazume – navodi se.

Kad je riječ o akcionom planu, Denis Bećirović je predložio da Vijeće ministara BiH najkasnije u roku od 60 dana usvoji akcioni plan za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i informiše Predsjedništvo BiH o konkretnim mjerama preduzetim u cilju realizacije akcionog plana.

-Izradom i usvajanjem akcionog plana za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji osigurale bi se pretpostavke za ostvarivanje bržeg napretka u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju – saopćeno je Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.