Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EUROPOL

Uticajna organizacija za krijumčarenje narkotika zaustavljena u BiH

FOTO: Screenshot

Ukupni rezultati operacije su 38 osumnjičenih lišeno slobode, od kojih je osam vršilo dužnosti u institucijama u Bosni i Hercegovini, jedna osoba visoke važnosti lišena slobode u Njemačkoj, izručena Bosni i Hercegovini, zaplijenjeno više od 300 kg kanabisa, te nekretnine i gotovina ukupne vrijednosti preko šest miliona eura

Uticajna organizacija za krijumčarenje narkotika zaustavljena u Bosni i Hercegovini. Nakon posljednjeg dana akcije broj osumnjičenih lica koja su lišena slobode u posljednje tri godine porastao na 38, saopćio je danas Europol.

Europol je pružio podršku Bosni i Hercegovini u identifikaciji i razbijanju široke kriminalne mreže umiješane u trgovinu narkoticima i oružjem, pranje novca i korupciju. U istrazi, pokrenutoj Europolovom analizom, učestvovali su sljedeći organi iz Bosne i Hercegovine: Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Granična policija i Tužilaštvo BiH. U istrazi su takođe učestvovali i policijski i pravosudni organi Njemačke.

Istraga je otvorena 2021. godine i bila je usmjerena na aktivnosti kriminalne mreže koja se uglavnom bavila proizvodnjom i trgovinom narkoticima na Zapadnom Balkanu, u EU i Južnoj Americi. Operativnom analizom kriptovane komunikacije došlo se do važnih tragova koji su doveli do identifikacije kriminalnih aktera. Europol je podržao nacionalna tijela u provođenju istražnih radnji, dostavljanjem važnih uvida u komunikaciju osumnjičenih putem kriptovanih aplikacija ANOM i SkyECC, a koje su uklonjene 2021. godine.

Razmjenom informacija između više nadležnih tijela otkrivena je organizaciju velikih razmjera, koja je djelovala na dva kontinenta, i imala svoje članove na položajima u institucijama u Bosni i Hercegovini. Dana 19. juna, koji je bio osmi dan akcije u ovoj trogodišnjoj operaciji, nadležni organi u BiH lišili su slobode šest osoba, te je ukupan broj osoba lišenih slobode zbog povezanosti sa ovom organizovanom kriminalnom grupom porastao na 38.

Ukupni rezultati operacije su 38 osumnjičenih lišeno slobode, od kojih je osam vršilo dužnosti u institucijama u Bosni i Hercegovini, jedna osoba visoke važnosti lišena slobode u Njemačkoj, izručena Bosni i Hercegovini, zaplijenjeno više od 300 kg kanabisa, te nekretnine i gotovina ukupne vrijednosti preko šest miliona eura.

Europol je podržavao operaciju od samog početka analizom komunikacija, što je nacionalnim vlastima omogućilo identificiranje osumnjičenih i otkrivanje njihovih kriminalnih aktivnosti. Europol je omogućio razmjenu informacija, te koordinirao i finansirao operativne sastanke. Paralelne operativne analize Europola, isporučene kao paketi obavještajnih podataka, rasvijetlile su razgranatosti i uticaj kriminalne mreže.

Europol je takođe podržao nacionalna tijela upućivanjem stručnjaka na teren, kako bi istražiteljima pružili analitičku podršku i tehničku ekspertizu u stvarnom vremenu.

Od juna 2023. godine, Europol dodatno jača svoju operativnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom (BiH). Ovaj novi razvoj se odnosi na uspostavu jedinstvene Nacionalne kontakt tačke svih policijskih organa u BiH za saradnju sa Europolom, putem koje će biti povezani sa sistemom Europolove mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA). Pored uspostave Nacionalne kontakt tačke, koja će vršiti koordinaciju komunikacije između nadležnih tijela za provedbu zakona u BiH i Europola, upućuje se i oficir za vezu iz BiH u agenciju. Oficir za vezu BiH pridružit će se velikoj zajednici od gotovo 300 oficira za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, i već borave u sjedištu Europola.