Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Utvrđen novi zakon o Pravobranilaštvu RS-a

BiH

rs_vlada_granicni_prijelaz

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Nacrt zakona o Pravobranilaštvu RS-a.

Cilj ovog zakona je uspostavljanje organizovanog, funkcionalnog, profesionalnog, odgovornog i samostalnog pravobranilaštva i obezbjeđenje efikasnog mehanizma zaštite imovinskih prava i interesa RS-a, jedinica lokalne samouprave i ostalih subjekata koje Pravobranilaštvo po zakonu zastupa.

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je usvojila Informaciju o izradi Akcionog plana RS-a za realizaciju Preporuka Evropske komisije sa Prvog Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između Evropske unije i BiH.

Cilj ovog akcionog plana je da se utvrde konkretne mjere i aktivnosti nadležnih institucija RS-a za realizaciju 15 preporuka Evropske komisije sa sastanka predmetnog pododbora, koje će doprinijeti postizanju ključnih ciljeva utvrđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Od 15 preporuka Evropske komisije, sedam preporuka se odnosi na oblast ekonomskih i finansijskih pitanja, dvije na oblast unutrašnje finansijske kontrole u javnom sektoru i šest preporuka se odnosi na oblast statistike, saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.