Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rijset iz u bih

Utvrđena jedinstvena cijena kurbana za 2020. godinu u IZ u BiH

Sarajevo, BiH – 28. august 2017: Uoči obilježavanja muslimansk

Utvrđena je jedinstvena cijena kurbana za 2020. godinu u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, i to u iznosu od 350 KM, što je isti iznos kao i ranijih godina

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana 23. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rijaset je prihvatio informaciju o realizaciji ramazanskih aktivnosti i zadužio Upravu za vjerske poslove da sastavi detaljan izvještaj koji će biti dostavljen Rijasetu i Vijeću muftija. Usvojen je takvimski proračun za 2021. godinu, odnosno 1442/1443. godine po hidžri kao i plan realizacije sergija na području Islamske zajednice u BiH.

Rijaset je donio odluku kojom se zadužuje Centar za obuku i kadrove da za potrebe Rijaseta Islamske zajednice utvrdi stanje kadrova u Islamskoj zajednici u pogledu obrazovne i starosne strukture, a prema projektnom zadatku Uprave za obrazovanje i nauku.

Na sjednici su razmatrani prijedlog imenovanja Organizacionog odbora za pripremu i obilježavanje Međunarodnog dana arapskog jezika, tima za izradu nastavnih planova i programa i odabir udžbenika za učenje arapskog jezika i prijedlog za organizaciju okruglog stola ”Islamska zajednica i javnost“.

Utvrđena je jedinstvena cijena kurbana za 2020. godinu u Islamskoj zajednici u BiH u i to u iznosu od 350 KM, što je isti iznos kao i ranijih godina, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Rijaset je prihvatio izvještaj o radu Stručnog tima za izradu Elaborata procjene potencijala za izgradnju solarnih-fotonaponskih elektrana na lokacijama u vlasništvu IZ u BiH.

Prihvaćena je inicijativa Uprave za vanjske poslove i dijasporu za organizaciju konferencije radnog naslova ”Dvadeset pet godina od genocida u Srebrenici: Silovanje kao instrument postizanja ciljeva Genocida u BiH“ i javne kampanje “Srebrenica, sjećamo se“.

Još jednom je sa sjednice Rijaseta upućen poziv članovima Islamske zajednice, imamima i džematskim odborima da se revnosno pridržavaju mjera samozaštite i sprječavanja širenja koronavirusa.