RS

Uvedene nove mjere: Zabranjena muzika uživo, okupljanje više od 10 osoba…

Šibenik: Uskoro odluka o obaveznom nošenju maski na stajalištima javnog prijevoza
07.10.2020., Sibenik - Prema najavama Nacionalnog stozera Civilne zastite uskoro bi trebala biti donesena odluka o nosenju maski i na stajalistima za javni prevoz. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Štab za vanredne situacije odredio je i tri izuzetka u kojima osobe ne moraju da nose maske

Štab za vanredne situacije RS na današnjoj sjednici uveo je obavezu nošenja maski na otvorenom, a zabranjeno je privatno okupljanje više od deset osoba u tom entitetu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kazna za nenošenje maski iznosi 100 KM, a odluka stupa na snagu sutra. Štab za vanredne situacije odredio je i tri izuzetka u kojima osobe ne moraju da nose maske, a u pitanju su djeca do sedam godina, lica s posebnim potrebama koji ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih, te osobe koje obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sjednice štaba rekao je da se dodatno zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

“Do 16. novembra zabranjena su privatna okupljanja u grupama većim od deset lica, što prije svega uključje svadbe, krštenja, proslave i druga porodična okupljanja slične prirode”, rekao je Šeranić.

Štab je zaključio i da je potrebno ustanoviti režim rada od kuće gdje je god to moguće u javnim i privatnim subjektima.

Na sjednici štaba prihvaćena je informacija o potrebi nabavke kontejnera za bolnice u RS za građane koji čekaju u redovima, a prvo će biti nabavljeni kontejneri za Univerzitetsko-klinički centar RS u Banjoj Luci, te skcesivno za druge bolinice na području ovog entiteta.

Dragutin Škrebić, v.d. direktora Inspektorata RS rekao je da su za vikend imali pojačane kontrole privrednih subjekata, pri čemu je 11 privrednih subjekata zatvoreno na sedam dana. Naveo je da novčane sankcije nisu imale efekta, kao i da su neki bili spremni da plate kazne i nastave sa radom. Istakao je da je cilj da se spriječi širenje koronavirusa, a kažnjavanje privrednih subjekata.

Odgovarajući na pitanja novinara Škrebić je rekao da je dozvoljeno okupljanje u ugostiteljskim objektima u skladu sa ranijim preporukama Instituta za javno zdravstvo RS.

Šeranić je rekao da kazne za kršenje propisa u vezi ograničavanja okupljanja definiše Zakon o javnom redu i miru, a da su nadležni za sprovođenje zaključka komunalna policija i policija.

Šeranić i Škrebić su poručili da je zaključeno da se koronavirus najviše širi pri okupljanjima  apelujući na građane da i predstojeće krsne slave obilježavaju u najužem krugu porodice.