Uvođenje bezviznog režima za državlјane BiH za putovanje u Bjelorusiju

bosanski pasoš

Predsjednik Republike Bjelorusije Aleksander Lukašenko je 9. januara 2017. godine potpisao dekret o “Uspostavlјanju bezviznog režima za ulazak i napuštanje Bjelorusije za strane građane”. Dekret će stupiti na snagu 12. februara 2017. godine.

Ovaj dokument podrazumijeva bezvizni ulazak samo na graničnom prelazu na Državnom aerodromu u Minsku, te boravak u Bjelorusiji do pet dana, a odnosi se na građane 79 zemalјa, uklјučujući i Bosnu i Hercegovinu. Ovaj bezvizni režim ne vrijedi za osobe koje dolaze u Bjelorusiju avionom iz Rusije i planiraju da putuju na aerodrome u Rusiju, jer se ti letovi smatraju domaćim, bez granične kontrole.

Cilј ovog dokumenta je intenziviranje poslovnih putovanja, jačanje turizma i za potrebe privatnih putovanja za osobe sa običnim putnim ispravama. Dokument se ne odnosi za nosioce diplomatskih, službenih ili drugih pasoša.

Za ulazak u Bjelorusiju, potrebno je predočiti važeći pasoš, novac u vrijednosti od 25€ za svaki dan boravka u Bjelorusiji, kao i zdravstveno osiguranje koje je validno u ovoj zemlјi.

Prije putovanja u Bjelorusiju o detalјima je potrebno informisati se u nadležnom diplomatskom predstavništvu Bjelorusije.