Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najavljeno testiranje

Uvođenje identifikacije birača: Dolazi li kraj izbornim prevarama u BiH?

230205_izbori_51060
SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Sva biračka mjesta u Općini Vogošća, gdje se danas održavaju izbori za načelnika, otvorena su na vrijeme u sedam sati, potvrdila je Feni predsjednica Općinske izborne komisije Vogošća Selma Zunđa.

Na ovaj način bit će realiziran „Testni projekat EU za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH“ koji finansira EU i koji će biti ozvaničen u naredni ponedjeljak u Centralnoj izbornoj komisiji BiH , kada će biti prezentirano više detalja o ovom projektu

U 10 općina i gradova u BiH, na ukupno 165 biračkih mjesta tokom ove godine bit će provedeni simulirani izbori na kojem će biti testiran projekat Evropske unije koji obuhvata elektronski sistem za identifikaciju birača i brži prijenos rezultata izbora sa biračkog mjesta prema općinskim i gradskim izbornim komisijama i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Na ovaj način bit će realiziran „Testni projekat EU za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH“ koji finansira EU i koji će biti ozvaničen u naredni ponedjeljak u Centralnoj izbornoj komisiji BiH , kada će biti prezentirano više detalja o ovom projektu o kojima će govoriti Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH i Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Veoma brzo će se znati hoće li realizacija ovog projekta označiti početak kraja izbornih prevara i malverzacija u BiH koje su evidentne tokom svake izborne godine u našoj zemlji, te koliko je izvjesno uvođenje elektronskog brojanja glasova na izborima u BiH.

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ predala je u martu 2022. godine u Parlamentarnu skupštinu BiH 92.000 potpisa građana/ki za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, a jedan od zahtjeva je bio i uvođenje elektronske identifikacije birača.

Iz Koalicije “Pod lupom” su ranije ukazali na to da elektronska identifikacija birača na biračkim mjestima ima za cilj sprečavanje zloupotreba prilikom identifikovanja birača na način da onemogući glasanje umjesto druge osobe, glasanje više puta iste osobe, zloupotrebu ličnih dokumenata i zloupotrebu neiskorištenih glasačkih listića nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Ova tehnologija omogućava uvođenje čitača jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača na biračkom mjestu i ekrane okrenute ka posmatračima na kojima se pojavi slika birača koji pristupa identifikaciji.

Iz Koalicije “Pod lupom” su naveli da naročito nakon iskustava s općih izbora prošle godine,na uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH, nema više prostora za čekanje.

– Nepovjerenje u izborni proces, evidentirane izborne prevare, nepravilnosti i zloupotrebe, neslaganje rezultata u kontrolnim brojanjima, kao i čekanje rezultata izbora po 30 dana u 21. vijeku, prosto zahtijeva da se u izborni proces uvedu nove tehnologije. Bez izgovora bilo kakve vrste- naveli su iz ranije iz Koalicije obrazlažući potrebu ispunjenja njihovih zahtjeva.

Prethodnih godina u više navrata su u Parlamentu BiH upućivani prijedlozi izmjena Izbornog zakona o uvođenju novih tehnologija u izborni proces, ali nije bilo većine za usvajanje takvih prijedloga.