Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog takse

Uvoz iz BiH i Srbije na Kosovo sa 530 opao na šest miliona eura

On je u intervjuu za kosovsku agenciju izjavio kako je to rezultat takse od 100 posto koja se od novembra prošle godine primjenjuje na uvoz robe iz Srbije i BiH

Uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovu je sa 530 miliona eura prošle godine opao na šest miliona eura tokom 2019. godine, izjavio je direktor Carine Kosova Bahri Berisha, prenosi agencija Beta pozivajući se na prištinsku agenciju Kosovapress.

On je u intervjuu za kosovsku agenciju izjavio kako je to rezultat takse od 100 posto koja se od novembra prošle godine primjenjuje na uvoz robe iz Srbije i BiH. Na prvom mjestu izvoza na Kosovo je sada Njemačka, slijede Turska i Kina, dok je uvoz iz Albanije zabilježio značajno povećanje.

Berisha je rekao i kako su prihodi carine i poreza na dodanu vrijednost i pored uvođenja takse na proizvode iz Srbije i BiH i dalje za kosovske uvjete dosta veliki i tokom 2019. imaju trend povećanja, jer iznose 1,2 milijarde eura, što je četiri posto više u odnosu na prošlu godinu.

Razni oblici krijumčarenja

Dodaje kako na prihode od carina utiču i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom kao i ukidanja carina na oko 2.000 proizvoda koji se uvoze na Kosovo, kao što su mašine i druga oprema za proizvodnju, IT proizvodi i drugo.

Direktor Carine Kosova je rekao kako direktan efekat imaju i krivične prijave i prekršaji otkriveni pokušajem krijumčarenja jer iznose približno deset miliona eura, dok je indirektni efekat sprečavanje ove pojave.

Berisha je dodao kako je tokom 2019. otkriveno više od 300 slučajeva raznih oblika krijumčarenja.