Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

memorijalni centar

“Uvreda za mrtve”: Dodik najavio posjetu Potočarima, Suljagić mu odgovorio

suljagic dodik
Foto: Pixsell

U svom je obraćanju predsjednik Republike Srpske ponovo negirao genocid, a između ostalog kazao je i da je delegacija Repbulike Srpske spremna otići u Memorijalni centar u Potočarima kako bi položila cvijeće i odala počast žrtvama “zločina”

Milorad Dodik najavio je danas da će NSRS održati sjednicu u Srebrenici drugog maja kada je trebala biti održana i Generalna skuština UN-a na kojoj je predmet glasanja trebala biti i rezolucija o genocidu u Srebrenici.

U svom je obraćanju predsjednik Republike Srpske ponovo negirao genocid, a između ostalog kazao je i da je delegacija Repbulike Srpske spremna otići u Memorijalni centar u Potočarima kako bi položila cvijeće i odala počast žrtvama “zločina”.

Dodik je prethodnih dana vrijeđao Bošnjake na razne načine govoreći da sa njima ne treba disati isti zrak, negirajući presude međunarodnih sudova, pozivao je na secesiju i dobio odgovor Memorijalnog Centra Srebrenica.

“Bez ikakve potrebe da pridajem pažnju nastojanjima Milroada Dodika, drugog maja je neradni dan. Kapije mezarja i Memorijalnog centra Srebrenica će biti zatvorene. Nakon silnih uvreda izrečenih na njihov računa, njegovo prisustvo u mezarju je uvreda za mrtve. I neradnim i radnim danima.” napisao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić na svom X nalogu.

Podsjetimo, glasanje Generalne skupštine UN-a o rezoluciji o Srebrenici pomjereno je zbog usaglašavanja. Novi datum kada bi se rezolucija trebala naći na dnevnom redu skupštine biće poznat 6. maja.

Milorad Dodik još nije objavio da li se i sjednica NSRS zakazana u Srebrenici odgađa.