Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečani prijem

Uz gajdaša i tradicionalnu zakusku u Sarajevu proslavljen rođendan kralja Charlesa III

Foto: Hazim Aljović/ Fena

Ambasador Reilly je podsjetio da je kralj više puta posjetio BiH i sa građanima podjelio važne trenutke, poput otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

Proslava kraljevog rođendana je još jedna prilika da pokažemo najbolje što Britanija ima, a i da se pohvalmo snažnim vezama imeđu Ujedjnjenog kraljevstva i Bosne i Hecegovine, kazao je ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly danas u Sarajevu na svečanom prijemu povodom obilježavanja rođendana kralja Charlesa III.

-Ove godine imamo puno toga da obilježimo. Današnji događaj je prva proslava rođendana našeg novog kralja Charlesa III – naveo je ambasador Reilly.

Podsjetio je da je kralj više puta posjetio Bosnu i Hercegovinu i sa građanima podjelio važne trenutke, poput otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

-U njegovu čast večerašnji događaj je zaista jedinstven. Tu je naš vojni gajdaš koji je jučer zabavljao građane Sarajeva, britanska tradicionalna hrana i piće kao i britanska muzika. Želim zahvaliti svima koji su danas sa nama kao i ostalim partnerima i prijateljima diljem BiH na odličnoj saradnji – kazao je ambasador Reilly.

Stotinama godina dugu tradiciju javne proslave rođendana suverena Britanci nastavljaju i sa novim kraljem. Bez obzira kada je stvarni rođendan suverena, proslava za sve stanovnike ostrva, kao i zemalja Komonvelta, organizuje se početkom ljeta, u mjesecu junu.

Tako se večeras u Britanskoj rezidenciji u Sarajevu održava prva službena proslava rođendana kralja Charlesa III u prisustvu velikog broja zvanica.