Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz godišnjicu rada Narodne kuhinje potpisan grant o godišnjem finansiranju

seta – hadzibajric

Delegacija Općine Stari Grad posjetila je danas Narodnu kuhinju povodom 26. godišnjice rada ovog udruženja. Tom prilikom, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić potpisao je sa upraviteljicom Narodne kuhinje Zilhom Šeta ugovor o izdvajanju godišnjeg granta u iznosu od 40.000 KM za finansiranje rada ovog udruženja.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da ga žalosti činjenica da Narodna kuhinja s godinama ima sve više korisnika, umjesto da se taj broj smanjuje.

„ Općina Stari Grad je bila prva općina koja je 1992. godine pomogla da se formira Narodna kuhinja i kao što vidite ona i dan danas radi, a njena vrata otvorena su i korisnicima van Kantona Sarajevo. Nažalost, korisnika ima sve više. Mi kontinuirano izdvajamo sredstva na godišnjem nivou za podršku radu kuhinje, a ove godine ćemo za te namjene izdvojiti 40.000 KM,“ kazao je Hadžibajrić.

Prvi obrok u Narodnoj kuhinji spremljen je prije 26 godina, 27. marta 1992. godine za potrebe stanovnika tada opkoljenog grada, što se uzima kao zvaničan datum formiranja Narodne kuhinje “Stari Grad”. Tetka Zilha se prisjetila kako joj je najteže bilo upravo u ratnom periodu kada je u kazan od 200 litara mogla staviti samo dva litra ulja i kilogram soli, te nije imala od čega spremiti obrok.

„Jutros smo svim korisnicima dali kilogram šećera, kolače, grah sa suhim mesom, peškire, zidne satove, po 200 grama kafe, po kilogram jabuka i po kilogram sirovog mesa. Uzbuđena sam. Malo ko u BiH danas može podijeliti ovakvo nešto kao mi, a da nikome nije ni marku dužan”, kazala je tetka Zilha. Osvrnula se i na nedavnu veliku donaciju koju je dobila Narodna kuhinja.

„Ova velika donacija koja je došla testamentom bit će isključivo u hrani. Gdje god se ukaže potreba u BiH u hrani pomoći ćemo. Dijelimo redovne mjesečne pakete i svaki čovjek dobije jedan paket mjesečno…podijelimo 1400 paketa,“ kazala je.

Obilježavanju godišnjice rada kuhinje prisustvovala je i ministrica za rad, socijalnu politiku i raseljene osobe KS Amela Dautbegović.

„Ova kuhinja hrani preko hiljadu ljudi i daje 300 paketa za Općinu Trnovo i pomaže ostalom dijelu ugroženog stanovništva. Drago mi je danas biti ovdje s ovim dragim ljudima i tetkom Zilhom koja ima veliko srce i veliki je humanista,“ kazala je ministrica.