Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz mjere zabrane: Direktor GIKIL-a Debasish Ganguly pušten na slobodu

BiH

gikil1

Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a, nakon kriminalističke obrade u MUP-u Tuzlanskog kantona i saslušanja u Tužilaštvu u Tuzli, pušten je na slobodu, uz mjere zabrane.

Podsjećamo, prema nalogu Tužilaštva u Tuzli, Ganguly je uhapšen u petak.

Protiv Gangulyja je otvorena istraga zbog krivičnog djela zagađenje okoline.

Ganguly se kao generalnom direktoru GIKIL-a na teret stavlja da je kršenjem važećih propisa propustio da izvrši obavezana ulaganja s ciljem smanjenja i sprečavanja emisije štetnih polutanata u vazduh, zemlju i vodu.

Prema ranijoj dozvoli koju je GIKIL-u izdalo federalno Ministarstvo okoline i turizma, ova lukavačka kompanija bila je dužna uložiti 111 miliona KM u zaštitu okoline, što nije učinjeno.

Sve je za posljedicu imalo enormno zagađenje vazduha, zemlje i vode, a na moguće ekološke katastrofe ranije su upozoravali građani Lukavca, ali i stručnjaci iz oblasti ekologije.

Prije nekoliko dana resorno federalno ministarstvo odbilo je da produži dozvolu GIKIL-u, a federalna Uprava za inspekcijske poslove izdala je rješenje o obustavi rada.

Rok za obustavu rada je 30 dana, a nakon posljednjeg ekološkog incidenta u kojem je došlo do izlivanja štetnih materija u rijeku Spreču, proizvodnja je u kompaniji smanjena na 60 odsto.

U aprilu se dogodila ekološka katastrofa kada je došlo do pucanja nasipa na postrojenju za transport otpadnih voda i izlivanja tekućine u rijeku Spreču, a u avgustu je u lukavačkoj firmi eksplodirao rezervoar te je došlo do isticanja amonijaka.

Tom prilikom su povrijeđena i tri radnika, dok su četiri vatrogasca zatražila medicinsku pomoć zbog udisanja amonijaka.