Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Uz podršku EU održana prva promocija projekta saradnje GSS u BiH i Srbiji

konf GSS 29122021_1600

Projekat će trajati 21 mjesec i vrijedan je 375.712,48 eura

Uz podršku Evropske unije u Sarajevu održana je prva promocija projekta “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinirani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“.

Projekat će trajati 21 mjesec i vrijedan je 375.712,48 eura.

– Kroz ovaj projekt mi smo već nabavili motorne sanke, kvad vozilo, prikolicu za povrijeđene kao i dio medicinske opreme. I to će nam značajno olašati funkcioniranje u budućnosti. Također, zajedničke obuke koje ćemo sprovoditi s kolegama iz Bosne i Hercegovine doprinjeti će da budemo spremniji za svaku eventualnu vanrednu situaciju u budućnosti – rekao je Branislav Ćurčin, spasilac Gorske službe spašavanja Srbije.

Dijana Rađo, iz Gorske službe spasavanja Stanica Sarajevo istakla je značaj zajedničkog djelovanja u pograničnoj oblasti, kao i važnost dobro obučenih spasilaca u oblastima spašavanja iz voda, kao i s planina.

Projektne aktivnosti bit će realizirane u Zlatiborskom okrugu, kao i u Bosni i Hercegovini, i to u Brčkom, Foči, Orašju, Bjeljini, Sarajevu, Trnovu i Hadžićima.

– Gorske službe spašavanja iz republika bivše Jugoslavije već 10 godina intenzivno sarađuju, i nadam se da će ovaj projekt pomoći da se ta saradnja podigne i na viši nivo – smatra Dženadin Veladžić iz Gorske službe spašavanja Federacije BiH.

Senad Kovačević iz Civilne zaštite Opštine Hadžići rekao je da bi Gorske službe spašavanja trebalo da budu više prepoznate u sistemu civilne zaštite, dok je Adnan Osmanović iz Gorske službe spašavanja distrikt Brčko, potvrdio njegove riječi i dodao da će zajednička saradnja podići i svijest u javnosti o pitanjima
civilne zaštite.

– Kroz ovaj projekat mi smo već nabavili opremu za Planinarski dom u Rastištu, i zahvaljujući tome uslovi za boravak su podignuti na značajno viši nivo – objasnio je Nenad Lečić, iz planinarskog udruženja “Tara”.

Osim specifičnih ciljeva projekta plan je da se podigne svijest stanovništva kako treba da se ponašaju u slučaju velikih prirodnih katastrofa, ali i doprinese širenju volonterizma, saopćeno je iz GSS Stanica Sarajevo.

gss