BiH

Po naredbi kantonalnog suda

Uz Pramoda Mittala uhapšena još dvojica rukovodilaca lukavačkog GIKIL-a

23/07/2019

Policija je tokom hapšenja pretresla sobu u hotelu koji je koristio Mittal, te sobe i stanove koje su koristila druga dvojica uhapšenih

Predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal, član NO Razib Dash i direktor ove kompanije Paramesh Bhattacharyy uhapšeni su danas u Lukavcu.

Oni su uhapšeni po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, a policija je tokom hapšenja pretresla sobu u hotelu koji je koristio Mittal, te sobe i stanove koje su koristila druga dvojica uhapšenih, pišu Nezavisne novine.

“Postoje osnovi sumnje da su u periodu od 2003. godine pa na ovamo, počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja i zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju. Za sada im se na teret stavljaju ova djela koja su izuzetno teška i propisane su najteže kazne do 45 godina zatvora uzimajući u obzir Pramoda Mittala, a za ostale, takođe, visoke kazne”, pojasnio je Ćazim Serhatlić, tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Ovom istragom je obuhvaćen i prethodni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly kao član organizovane kriminalne grupe na čelu sa Pramodom Mittalom. Ganguly se nalazi u bjekstvu te je za njim raspisana potjernica. Protiv njega je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona prošle godine otvorilo istragu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenja okoliša.

Tužilaštvo je zatražilo mjeru pritvora ali Opštinski sud u Lukavcu vratio je putne isprave Ganguliju te je on krajem 2018. napustio BiH i postao nedostupan pravosudnim organima.

Tužilaštvo TK je početkom ove godine podiglo optužnicu protiv osumnjičenih Debasisha Gangulyja kao odgovorne osobe i generalnog direktora u GIKIL-u i pravne osobe GIKIL, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenja okoliša.

Osumnjičenima se na teret stavlja propuštanje izvršenja obaveza iz okolinske dozvole Federalnog ministarstva turizma i okoliša, prema kojoj je GIKIL u periodu od pet godina bio dužan izvršiti ulaganja u iznosu od 111 miliona KM u ekološke projekte, a što bi dovelo do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo.

Pramod Mittal pripada poznatoj indijskoj porodice Mittal, koja se bavi proizvodnjom željeza i čelika, a svoje poslovanje Mittalovi vode iz Londona. Njihovo prezime dobro je poznato i u BiH. Prije petnaestak godina njihova korporacija je kupila Koksnu industriju u Lukavcu, a porodica Mittal ulagala je i Željezaru u Zenici te Rudnik Ljubija kod Prijedora.

Milijarder Pramod Mittal uhapšen u Lukavcu

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.