vlada zdk

Uzeli sredstva za medije i neprofitne organizacije, pa ih prebacili za refundaciju lijeka

basic-skaljo (1)

Vlada i Zavod ZDK-a osigurali novac za refundaciju lijeka Tocilizumab

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) osigurala je novac za refundaciju troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra za sve pacijente koji ne ispunjavaju uslove za refundaciju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, saopćila je kantonalna pres-služba.

Novac će biti operativna čim budu završene administrativne procedure te da će osiguranici refundaciju moći ostvariti kod Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a.

Iznos od 200.000 KM osiguran je preraspodjelom sredstava s Ureda premijera na Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, tako što su za po 100.000 KM smanjeni planirani transfer za neprofitne organizacije te subvencija za podršku medijima.

Lijek Tocilizumab primarno se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa i na listi je bolničkih lijekova, a pokazao se kao efikasan kod pokušaja liječenja stanja prekomjernog otpuštanja citokina, odnosno tzv. citokinske oluje, koja je jedno od najopasnijih stanja i u velikom procentu dovodi do smrtnosti kod teških slučajeva infekcije korona virusom.

Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj od 15. aprila prilagodili su terapijske protokole i omogućili liječenje bolničkih pacijenata navedenim lijekom, a Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK omogućio je refundaciju troškova u periodu od 15. do 24. aprila za pacijente koji ispunjavaju uslove. Od 24. aprila, ZZO ZDK troškove nabavke refundira direktno bolničkim ustanovama.

Premijer Kantona Mirnes Bašić naglasio je da će se osigurana sredstva usmjeriti za refundaciju troškova pacijentima koji su izvršili kupovinu lijeka od početka pandemije u martu 2020. do 15. aprila ove godine, kao i svim “spornim” slučajevima gdje nije bilo moguće ostvariti pravo na refundaciju prema važećim propisima ZZO ZDK.

– Refundaciju troškova moći će ostvariti i porodice preminulih pacijenata od posljedica korona virusa – rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da su sredstva i model refundacije usaglašeni zajedničkom saradnjom Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Najavio je da će sredstva biti operativna čim se završe administrativne procedure, te da će osiguranici refundaciju moći ostvariti kod Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a.