Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta imaju za cilj?

Uznemirujući plakati u Banjoj Luci, na njima su naoružani pripadnici žandarmerije

plakati banja luka
Foto: N1

Plakati su izazvali zabrinutost. Naročito zbog činjenice da je na njemu istaknut i ukinuti grb RS

Plakati s porukama sličnim onima koje su na nekoliko protesta podrške predsjedniku entiteta RS, Miloradu Dodiku, nakon podignute optužnice, nosile pristalice SNSD-a na protestima – danas su u većem broju osvanuli širom Banje Luke.

“Granica postoji jer niko ne može da sudi RS” piše. Tu su i druge poruke koje aludiraju na problematiziranje zakona o državnoj imovini, prenosi N1.

Između ostalih, istaknut je i bilbord sa natpisom “preko 130 nadležnosti preneseno je na nivo BiH”. Plakati su izazvali zabrinutost. Naročito zbog činjenice da je na njemu istaknut i ukinuti grb RS. A tu je i lik pripadnika žandarmerije, odnosno njegova fotografija sa obilježavanja 9. januar, neustavnog “dana RS”.

Da su ovakvi bilbordi iznenadili mnoge, svjedoči i izjava predsjednice Narodnog fronta Jelene Trivić. Ona je situaciju komentarisala gostujući u programu BHT-a.

Opasne poruke

“Jutros kada sam krenula na posao, vidjela sam bilbord. Mogu vam reći da nije prijatan i na njemu piše ‘Granica postoji’, na kojem je čovjek i malo mu se vidi vojna oprema. Nije u civilu”, navela je.

Dodala je da je postavljen na mjesto gdje se obavlja gust promet vozila. Kao i da, po njoj, takve poruke ne bi smjele dolaziti niti sa jedne strane.

Podsjetimo, protesti sa sličnim porukama koji su se održavali u nekoliko navrata u blizini entitetskih linija, potaknuti su optužnicom Tužilaštva BiH protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. Službenog glasnika RS, zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS.

Schmidt je tu

Trivić je gostujući na BHRT-u istakla da ostaje pri stavu da Schmidt nije izabran u skladu sa procedurama u Savjetu bezbjednosti UN-a. Kao i da je potpisala zaključak na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u kojem je to navedeno, ali…

“Tu ne piše ni da je turista, ni da je lažni, ni da je nelegitiman. Čovjek je tu. Mi možemo da zatvaramo oči, ali ne vidim šta će to promijeniti”, dodala je Trivić.

Prema njenim riječima, prošle sedmice je odbila sastanak sa Schmidtom, jer ne želi da učestvuje u “ratu njega i Dodika”.