Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ražanj se sprema, a zec je u šumi

Vakcine iz Covaxa još uvijek nisu stigle u BiH, ali se “vrše pripreme za vakcinaciju”

Iako BiH trenutno ima manji broj zaraženih nego je to slučaje bio u posljednja dva mjeseca 2020. godine, prostora za opuštanje nema

U Bosnu i Hercegovinu nije stigla niti jedna vakcina naručena putem Covax programa od naručenih 1.232.000 doza. Iako se očekivalo da prvi kontigent bude isporučen do 10. februara to se još uvijek nije dogodilo. Dok zemlje regiona, od kojih prednjači Srbija, već uveliko i revakcinišu svoje stanovništvo BiH nije još u tom procesu.

Jučer je odobrena upotreba ruske vakcine Sputnik, a 2.000 doza što je dovoljno za 1.000 vakcinacija bit će upotrijebljeno u Republici Srpskoj.

Danas će obratiti premijer Kantona Sarajeva Edin Forto, ministar zdravstva Haris Vranić, ministrica pravde i uprave Lejla Brčić i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović u vezi priprema za vakcinaciju i primjene epidemioloških mjera u školama.

Iako BiH trenutno ima manji broj zaraženih nego je to slučaje bio u posljednja dva mjeseca 2020. godine, prostora za opuštanje nema. U KS se pažljivo razmatra epidemiološka situacija u skladu s tim donose odluke o popuštanju mjera. Procjena je da još uvijek nije vrijeme za ublažavanje mjera. U školske klupe vratili su se učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola (trogodišnji i četverogodišnji program). Za sada nema informacija da li se očekuje proširenje i na učenike preostalih razreda.

Kada je riječ o direktnoj nabavci vakcine za sada ne postoji mogućnost za takvu nabavku, a naročito uzimajući u obzir nestabilno tržište i potražnju za vakcinama koje se koriste protiv Covid 19.