Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Inzko: Građani RS-a na putu ka izolaciji

26/09/2016

„Za početak, ohrabren sam činjenicom da je prevladao mir i da je 25. septembra prošao bez incidenata. Međutim, razočaran sam što se rukovodstvo Republike Srpske, umjesto da se fokusira na otvaranje radnih mjesta, poboljšanje usluga i borbu protiv korupcije, opredijelilo da krši vladavinu prava i vodi Republiku Srpsku i njene građane dalje od reformi, a prema izolaciji, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko komentirajući jučer održani nelegalni referendum o Danu Republike Srpske, prenosi novinska agencija Patria.

Ovaj „referendum o Danu RS“ nema zakonske osnove budući da se njime direktno krši odluka Ustavnog suda BiH. Stoga on predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegove odluke, ustavnog okvira zemlje i vladavine prava u BiH.

-Referendum je održan u jednom dijelu zemlje, ali građani i njihovi lideri i dalje su suočeni sa istim osnovnim pitanjem – kako poboljšati život građana. U prošli utorak je Evropska unija ponudila BiH šansu da zajedničkim naporima krene za svojim susjedima putem ka većoj stabilnosti i prosperitetu. To mora biti u fokusu. Stoga pozivam političke aktere na svim stranama da se uzdrže od agresivne retorike i retorike koja vodi daljim podjelama i da se posvete procesu pridruživanja.

Vlasti RS moraju provesti odluku Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine što je prije moguće, tako što će uskladiti Zakon o praznicima RS sa odlukom Ustavnog suda.

Međunarodna zajednica zadržava instrumente za osiguranje provedbe Mirovnog sporazuma. U predstojećem periodu visoki predstavnik Inzko obavit će konsultacije sa širom međunarodnom zajednicom o koracima koji slijede, a o ovom pitanju izvijestit će i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Komentari