Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 30. maja

parlament fbih (5)

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazao je 30. maja vanrednu sjednicu, na kojoj će se očitovati o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku i Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Hitni postupak je predviđen za razmatranje izmjena Zakona o izvršnom postupku, čija je svrha da štite imovinu u vlasništvu Federacije BiH jer je, navodi se u obrazloženju, “primjećena ustaljena praksa sudova u FBiH da mijenjaju predmet izvršenja u korist tražilaca izvršenja s novčanog potraživanja na upis zabilježbe založnog prava nad dionicama privrednih subjekata u vlasništvu Federacije BiH, kantona, općina i gradova”.

Dodavanjem novog stava Zakon bi propisivao da svi nivoi vlasti u Federaciji, koji imaju izvršne sudske presude, budu dužni u svojim budžetima predvidjeti sredstva za isplatu sudskih izvršnih rješenja na teret tih budžeta u iznosu od najmanje 0,3 posto od ukupno planiranih prihoda u budžetu.

Time se obezbjeđuje zaštita tražilaca izvršenja, a u skladu s realnim mogućnostima budžeta Federacije BiH.

Pored ovog zakonskog prijedloga Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, kojim se, između ostalog, precizira da osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 274,40 KM.

S ciljem utvrđivanja statusa civilnih žrtava rata dodana je odredba da će federalni ministar rada i socijalne politike, uz saglasnost Vlade FBiH, formirati posebnu petočlanu komisiju kao neovisno stručno tijelo koje će davati mišljenje da li je podnosilac zahtjeva žrtva seksualnog zlostavljanja i silovanja.