Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zasjedaju danas

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, raspravljat će se o notarima

dom naroda fbih

Razlog donošenja izmjena i dopuna Zakona o notarima je presuda Ustavnog suda FBiH od 2. decembra 2015. godine, kojom je utvrđeno da odredbe ovog zakona nisu u skladu sa Ustavom FBiH

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebalo bi da danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu po hitnom postupku razmatraju Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o notarima.

Razlog donošenja izmjena i dopuna Zakona o notarima je presuda Ustavnog suda FBiH od 2. decembra 2015. godine, kojom je utvrđeno da odredbe ovog zakona nisu u skladu sa Ustavom FBiH.

Shodno presudi, predlaže se zakonska dopuna teksta odredbama koje regulišu postupak potvrđivanja isprava za koje nije obavezna notarska obrada -solemnizacija.

Delegati Doma naroda FBiH bi, takođe po hitnom postupku, trebalo da razmatraju prijedloge izmjena Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, Zakona o stvarnim pravima, Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Zakona o nasljeđivanju u FBiH, te Porodičnog zakona.

Predloženim zakonskim izmjenama u Zakonu o zemljišnim knjigama napušta se sistem obavezne notarske obrade i uvodi sistem potvrđivanja isprava, odnosno sistem solemnizacije, kojim privatna isprava mora biti potvrđena od notara kako bi dobila snagu javne isprave i bila garant pravne sigurnosti.

Izmjene Porodičnog zakona FBiH odnose se na sprovođenje presude Ustavnog suda FBiH od 6. marta u okviru odredaba ovog zakonskog akta kojim se definiše bračni ugovor.

Za pravosnažnost takvog ugovora bila je neophodna notarska obrada, što, prema ocjeni Ustavnog suda FBiH, nije u skladu sa Ustavom FBiH.