Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon napada u Sarajevu

Vanredna sjednica OV Novi Grad: Problem koji traje je eskalirao

BiH

sjednica ov (1)
Napad na policijske službenike ne treba da bude problem Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, nego svih organa u državi i problemu organiziranog kriminala se mora stati u kraj - poručio je policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.(Foto FENA/Hazim Aljović)

Napad na policijske službenike ne treba da bude problem Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, nego svih organa u državi i problemu organiziranog kriminala se mora stati u kraj – poručio je policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

Na početku sjednica, koja je sazvana zbog ubistva dvojice policajca u petak u jutarnjim satima, konstatirano je da je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo narušena.

– Mi ovo definišemo kao organizirani kriminal, i borimo se od 1996. godine. Problem teških krađa je statistički smanjen, ali problem nije riješen, jer do jučer nismo imali saradnju s drugim policijskim tijelima, tek od jučer imamo podršku drugih institucija – rekao je Halilović te dodao da se samo saradnjom svaki problem može riješiti.

Istakao je da je evidentno povećanje napada na policijske službenike te napada vatrenim oružjem.

U vezi s tokom istrage, naveo je da su u toku pretresi i da je podignuto stanje na najviši nivo. Više osoba je privedeno, a neprestano se radi na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, ali i na zaštiti građana.

Načelnik Četvrte PU Nusret Selimović je naglasio da je ovo samo eskalacija problema koji traje, a koji je dobrim dijelom rezultat loše koordinacije nadležnih institucija.

– Nadamo se da će ovo biti zadnji slučaj i da ćemo svi izvući poruku iz ovog da se nikad ne ponovi – potcrtao je Selimović.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad kazao je da po njegovom mišljenju Općinsko vijeće predstavlja sve građane općine u kojoj se desilo ubistvo dva policajca, koje je ukupno treće u posljednjih pet godina.

– Mislim da bi otprilike u tri pravca trebala da bude uloga Općinskog vijeća Novi Grad koje će u ime građana zahtijevati određene stvari kada je sigurnosna situacija u pitanju. Prije svega mislim da je MUP KS na neki način ostavljen sam u ovom poslu. Po definiciji ovo bi trebao da bude posao državnih policijskih agencija, bilo da se radi o organizovanom kriminalu, bilo da se radi o terorizmu, naglasio je Efendić.

Vanredna sjednica je u toku, a planirano je da vijećnici utvrde zaključke koji će pomoći radu policije u Kantonu Sarajevo.