Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredno zasjeda Dom naroda o prihvatanju kreditnih zaduženja

dom naroda fbih (6)

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH počeo je vanredno zasjedanje na kojem se treba izjasniti o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i zaduženja za projekte modernizacije cesta BiH i koridor 5-C.

Federalna vlada predložila je zaduženje od 720.224.000,00 KM, što predstavlja dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH od 1.080.336.000,00 KM.

Također, predviđeno je da se delegati izjasne o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) za realizaciju Projekta koridor 5-C.

Kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 80 miliona eura, predloženo je, da se osiguraju sredstva za realizaciju Projekta koridor 5-C na poddionici Buna – Počitelj i poddionici Donja Gračanica – Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj – Klopče.

Očekuje se donošenje odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta „Modernizacija cesta u FBiH“ u iznosu od 50.000.000 eura.

Ova sredstva prenijet će se na JP Ceste FBiH, koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom kreditnom zaduženju. Predviđeni rok otplate je 20 godina.

Svrha Projekta je modernizacija magistralne mreže, te poboljšanje regionalne mreže.

Ove odluke ranije je usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.