Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredno zasjeda Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH

parlament fbih

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na vanrednom zajsedanju usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi FBiH, koji je predložila Vlada Federacije BiH.

Cilj dopuna je osiguravanje uvjeta za implementaciju Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH i na njemu utemeljenih propisa.

Naime, Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH i propisi doneseni na temelju ovog zakona imaju značaj posebnih propisa u odnosu na sve druge koji na teritoriju Federacije BiH uređuju ista pitanja kao opći propisi.

Stoga je neophodno i usuglašavanje Zakona o Poreznoj upravi FBiH kao općeg propisa.

Dopune Zakona o poreznoj upravi omogućavaju izmirenje dugovanja privrednih društava po osnovu javnih prihoda pod povoljnijim uvjetima, a da bi bile u potpunosti usvojene treba ih podržati i Dom naroda Parlamenta FBiH.

O zateznim kamatama

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas na vanrednoj sjednici usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, koji je predložila Vlada FBiH.

Zakon se odnosi na zatezne kamate na javne prihode uvedene federalnim i kantonalnim zakonima, kao i propisima koje donose nadležna tijela jedinica lokalne samouprave, koji nisu plaćeni u zakonskom roku.

Predloženim tekstom zakona preciznije su uređeni obim i vrsta javnih prihoda na koje se obračunava zatezna kamata i na koje, uz pravovremenu uplatu glavnice i ispunjavanje drugih zakonom propisanih uvjeta, kamata može biti otpisana.

S obzirom na to da je Dom naroda na jučerašnjem zasjedanju podržao ove izmjene i dopune, ovaj zakon na snagu će stupiti nakon objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a to znači da će do 31. decembra naredne godine biti produžen rok kojim je utvrđeno razdoblje u kojem je nastala glavnica po osnovu koje kamata može biti otpisana u stopostotnom iznosu.

Također, stupanjem na snagu ovog zakona produžit će se do 30. juna 2017. godine rok za uplatu glavnog duga, radi stjecanja prava na otpis kamata u cjelokupnom iznosu, kao i prava na otpis kamata u visini od 50 posto obračunatog iznosa.

Ovim rokovima trebalo bi se uticati na rasterećenje poreznih obveznika, te će im se pružiti značajna pomoć u prevazilaženju poteškoća u poslovanju kao i očuvanju dostignutog nivoa privredne aktivnosti i održivog broja zaposlenih.

Izmjenama i dopunama Zakona uređene su odredbe o načinu podnošenja zahtjeva za otpis kamata, tako da je brisan rok za podnošenje zahtjeva koji je bio u koliziji s drugim odredbama.

Precizno su utvrđeni obujam i vrsta zateznih kamata koje mogu biti predmetom otpisa, a propisana je nemogućnost oslobađanja od plaćanja obračunatih troškova prisilne naplate.

Žustra rasprava oko dnevnog reda

U okviru razmatranja dnevnog reda vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poslanici Demokratske fronte izjavili su da neće podržati dnevni red jer ne vide razloge za hitno donošenje nekoliko prijedloga zakona, među kojima je rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH.

U nastavku to je izazvalo žustru raspravu među poslanicima Demokratske frone i Saveza za bolju budućnost.

[yuzo_related]

Poslanik SBB-a Nasir Beganović naveo je da postoje razlozi za hitnost donošenja pogotovo rebalansa budžeta FBiH za 2015. godinu, jer bi suprotno mogao nastati haos u Federaciji.

Na to je reagovao poslanik Demokratske fronte Nihad Bušatlić govoreći da ne vidi nijedan razlog hitnosti donošenja prijedloga zakona.

– Samo su prepisani članovi 191. i 176. u kojem su navedeni poslovnički razlozi kada se može pokrenuti hitni postupak. Pri tome nisu navedene neodložne potrebe i slično – rekao je poslanik Demokratske fronte Jasmin Kadić.

Ističući da poslanici SDA neće uzimati vrijeme tamo gdje nije potrebno, predsjedavajući Kluba ove stranke Ismet Osmanović kaže da “kolege iz DF-a trebaju razumjeti da su do jučer bili parlamentarna većina, a da danas nisu i da ne bi bilo dobro da blokiraju rad Federalnog parlamenta”.

Na ovo je repliku uputio poslanik Nihad Bušatlić kazujući da su „ove tvrdnje netačne jer DF ima 14 poslanika u ovom domu Federalnog parlamenta“, te je izrazio mišljenje da mu se “čini kao da je SDA klonirala poslanike SBB-a Muniba Jusufovića i Nasira Beganovića”.

– Od prošle sjednice do danas ne mogu vjerovati da su to isti ljudi. Tražim da nam vratite starog Muniba i Nasera – rekao je Bušatlić.

Što se tiče tranformacije, Jusufović mu je odgovorio da “po uzoru na dionička društva ima svoj grunt i u stranci SDA i SBB i Stranci za BiH”

– Bez obzira na to koliko vi to blokirali danas ćemo se posvetiti usvajanju dnevnog reda i zakona – poručio je Jusufović.
Bušatlić je ponovo replicirao predlažući da je “najbolje da poslanici SBB obuku majice sa likom supermena jer očigledno žele da spase kolaps Vlade FBiH”.

Zbog svega navedenog poslanica Demokratske fronte Alma Kratina zamolia je poslanike da prestanu da populističkom politikom, jer ovaj dom treba biti glas naroda.

– Veoma je neozbiljno voditi sjednicu u ovom pravcu. Često kolege daju sebi previše na značaju – zaključila je Kratina.

Na to je reagovao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić navodeći da ima veoma dobro strpljenje i da tako i organizuje sjednice, te ne želi to mijenjati, odnosno komentirati izjave poslanika.

– Na prijedlog Vlade FBiH tokom dana održat ćemo još jednu vanrednu sjednicu zbog prijedloga Vlade FBiH o dostignutosti postupka gradnje termoelektrane Banovići – kazao je Mušić.

Na kraju je sa 65 glasova za, tri suzdržana i 23 protiv usvojen predloženi dnevni red ove sjednice.