Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tvrdnje ekonomiste

Vanrednog uvećanja neće biti: Hadžić otkrio za koliko bi mogle biti uvećane penzije

Foto: Pixsell/Arhiv

Ističe da, pored redovnog usklađivanja, Vlada FBiH može možda na proljeće da donese određenu odluku i isplati pomoć penzionerima

Ekonomist Faruk Hadžić odgovarajući na pitanje jednog od gledatelja u emisiji Odgovorite ljudima Federalne televizije – hoće li se i koliko penzije povećavati – kazao je da su očekivanja da će naredne godine redovno usklađivanje biti od pet do sedam procenata.

Podsjetio je da je usklađivanje penzija vrlo jasno precizirano Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

– Vi imate tačnu formulu koja govori o redovnom i vanrednom usklađivanju. Kada je u pitanju redovno usklađivanje, još uvijek nemamo završenu fiskalnu godinu da možemo reći koji će to biti parametri, ali mogu okvirno reći na osnovu ekonomskih kretanja trendova, redovno usklađivanje neće biti ispod 5 procenata, ali ne bi trebalo preko 7 – pojasnio je on.

Dodaje i da je loša vijest da vanrednog usklađivanja neće biti.

– Neće biti ispunjene zakonske mogućnosti da dođe do vanrednog usklađivanja jer realna stopa BDP-a će biti ispod one koja je propisana zakonom. Dakle, ekonomska aktivnost u ovoj godini je značajno usporila i to, nažalost, znači da penzioneri neće moći imati vanredno usklađivanje – rekao je Hadžić.

Minimalna plata do 650 KM

Ističe da, pored redovnog usklađivanja, Vlada FBiH može možda na proljeće da donese određenu odluku i isplati pomoć penzionerima.

– Mislim da bez ikakvih problema budžet FBiH u narednoj godini može podnijeti barem 100 KM dodatne pomoći – objašnjava on.

Dodao je i da, prema trenutnim ekonomskim indikatorima, minimalna plata bi mogla naredne godine biti do 650 KM.

Odgovorite ljudima, 20.12.2023.

Je li nam još samo nada ostala, uskoro Nova godina, sa zaključanim cijenama na određene artikle? Kako poboljšati standard radnika u realnom sektoru? Što je s najavama da će minimalna plaća biti tisuću maraka? Koliko smo zaštićeni kao potrošači? Gosti emisije #OdgovoriteLjudima: Lejla Ćatić, Amir Hasičević, Adnan Smailbegović, Faruk Hadžić.Još emisija gledajte na: http://tinyurl.com/35vw969k

Posted by federalna.ba on Wednesday, December 20, 2023