Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vareš je nekada bio industrijsko središte, a danas je grad duhova

vares6

Vareš danas više liči na grad iz filmova strave i užasa nego na snažno industrijsko središte kakvo je bio prije minulog rata.

Vareš je zapošljavao preko šest hiljada radnika, a sada ih ima svega oko 1.300. Ovaj podatak za Anadolu Agency (AA) iznio je Čedomir Jelić pomoćnik načelnika za opću upravu Općine Vareš.

Vareš je bio industrijsko središte ne samo Bosne i Hercegovine nego i bivše Jugoslavije jer je vareški rudnik željeznom rudom snabdijevao i željezare u Zenici, Sisku, Jasenicama i Smederevu.

“Od prijeratnih 22.000 stanovnika općina Vareš sada ima 9.500 žitelja. Ljudi su se raselili od Amerike do Australije. Rijetko dolaze ali i kada dođu ne dozvoljavaju da se bilo što radi s njihovom imovinom pa čak i da se sklone ruševine koje su postale prava opasnost za prolaznike. Tvornice su izrezane u staro željezo, novac stavljen u privatne džepove, a radnici otjerani na ulicu” izjavio je Jelić.

U pučkoj kuhinji se svakodnevno podijeli više od stotinu obroka žiteljima Vareša bez obzira na vjeru ili nacionalnost.

Jedan prolaznik s kojim smo razgovarali dok smo gledali ruševine tvornica i zgrada pored same asfaltne ceste kaže da bi Vareš mogao profitirati jedino kao mjesto za snimanje filmova strave i užasa.

Njegovo bogatstvo i svu ljepotu uništio je rat.