Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

politički forum

Varhelyi: BiH mora ubrzati provođenje reformi ako želi napredovati na evropskom putu

varhelyi
FOTO: Fena

Sada je vrijeme kada cijela zemlja treba da ispuni obaveze i zauzme se za evropski put jer su naša vrata otvorena

Evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi izjavio je nakon trećeg Političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu da BiH mora ispuniti osam uslova koje je Evropsko vijeće navelo u martu i ubrzati provođenje reformi ako želi napredovati na evropskom putu.

Naveo je da je ključno usvojiti Zakon o sudovima, Zakon o VSTV-u, Zakon o zaštiti ličnih podataka i Zakon o kontroli granica kako bi bio odobren tzv. okvir za pregovore koji predstavlja prvi korak početka stvarnih pregovora o članstvu.

Varhelyi je rekao da je EU spremna da predloži hitno usvajanje tog okvira ali da istovremeno svi u BiH moraju raditi kako bi zemlja ispunila uslove koji preostaju.

Dodao je da je EU spremna da isplati BiH prvu tranšu sredstava iz Plana EU za zapadni Balkan u iznosu oko 138 miliona KM prije ljeta ukoliko bude usvojen budžet institucija BiH i da se nada da će vladajuća koalicija uspjeti to brzo učiniti.

– Sada je vrijeme kada cijela zemlja treba da ispuni obaveze i zauzme se za evropski put jer su naša vrata otvorena – naglasio je Varhelyi.

Potcrtao je da je EU bila vrlo zadovoljna reformskim naporima koji su prethodili odluci o početku pregovora ali sada je potrebno da svi akteri u BiH intenziviraju napore umjesto da se bave dnevnopolitičkim nesuglasicama.

Na forumu su učestvovali zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, članovi Kolegija i predsjedavajući klubova zastupnika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta te deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.