Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski komesar

Varhelyi u Sarajevu poručio Dodiku: Ko želi biti naš saveznik ne ide u Rusiju

Oliver Varhelyi
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Uvjeren sam da ono što smo započeli danas može rezultirati ubrzanim ispunjavem prioriteta i reformi, izjavio je evropski komesar

U Sarajevu je danas održan Politički forum na visokom nivou kojim je predsjedavao komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi zajedno sa Borjanom Krišto, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH.

Inače, na forumu su učestvovali članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici klubova oba doma PS BiH, premijeri entiteta, premijeri kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH.

Krišto je na konferenciji za novinare izjavila da je ovaj forum pravi način i signal kako BiH treba raditi. Kako je nafela, današnjim forumom BiH je iskazala svoju spremnost za EU integracije.

-Dobili smo jasan signal od EU da je BiH mjesto u Uniji i da je dio evropskih integracijskih procesa. Ali BiH je dobia kao avans kandidatski status i znamo da na tom putu trebamo ispuniti i određene uvjete. Danas smo vidjeli spremnost svih nosilaca funkcija za integracijske procese. To radimo prije svega zbog nas, političke stabilnosti i napretka. Kroz ovaj dijalog smo ohrabreni sa svim onim što smo uradili. Napravili smo jedan veliki iskorak na evropskom putu, što smo vas upoznali nakon 100 dana rada Vijeća ministara – rekla je Krišto.

Borjana Krišto
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Danas su, kaže, usaglasili neku vrstu dinamike koju trebaju usvojiti kroz koordinacijski mehanizma, tijelo koje bi, kako navode, uskoro trebalo biti sazvano.

Evropski komesar Varhelyi rekao je da je svrha njegovog dolaska u Sarajevo prvi sastanak Političkog foruma. Objasnio je zašto je on krucijalan i zašto obilježava početak drugih odnosa EU i BiH.

-Zato što BiH ima status kandidata. Smatramo da BiH pripada u EU i to je razlog zbog čega je i dodijeljen kandidatski status. Moja tajna želja je da dokažemo pozitivni razvoj u BiH i sretan sam da se to i pokazuje. Imali smo formiranje državne vlasti i budžet u rekordnom roku. Potvrđeno je da je kandidatski status bio snažan poticaj. Zato sam uvjeren da ono što smo započeli danas može rezultirati ubrzanim ispunjavem prioriteta i reformi – kazao je Varhelyi.

Oliver Varhelyi
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Naveo je da je niz zakona u oblasti vladavine prava bilo na čekanju, te je izrazio nadu da će se to promijeniti. Rekao je da je vladavina prava krucijalna oblast kada je riječ o ispunjavanja prioreta.

-Blokade su bile pristune u državi u proteklim godinama. Ohrabren sam da je predočena jasna agenda i jasan plan kako ispunjavati uvjete Evropske komisije. Jasno je gdje su odgovornosti za pojedine nivoe. Ohrabren sam današnjim zaključcima na Političkom forumu. Očekujem da će EU imati snažniji stratešji pristup prema Zapadnom Balkanu. Naranvo neće biti nikakvih prečica – rekao je Varhelyi.

Upitan da prokomentira najavu Milorada Dodika, predsjednika RS, Moskvi i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, odnosno njegovanje prisnih odnosa RS i Rusije, Varhelyi je kazao:

-Naši saveznici ne idu u Rusiju. Ko želi biti naš saveznik ne ide u Rusiju – poručio je Varhely.

Varhelyi i Krišto
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Inače, u preporuci za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini iz oktobra 2022. godine Evropska komisija je navela spremnost za dalju podršku naporima Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu kroz uspostavu Političkog foruma na visokom nivou s ciljem praćenja provedbe koraka iz preporuke i izvještavanja o postignutom napretku na terenu.

Komisija će u okviru paketa proširenja za 2023. godinu ponovo izvijestiti o stanju provedbe 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.