Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Važe li epidemiološke mjere i za političare?

srdjan amidzic3

Insistirali su opozicionari da se o ovom slučaju oglasi i Ombudsman za prava djeteta RS-a. To se do sada nije dogodilo

Tek što je počela školska godina, javljaju se prvi slučajevi zaraze virusom korona među đacima. Nadležni upozoravaju o neopohdnosti poštovanja svih epidemioloških mjera, kako od učenika, tako i nastavnika. Međutim, nema upozorenja, pa ni konkretnih reagovanja nadležnih, kada se političari i visoki funkcioneri pojedinih lokalnih zajednica u kontaktu s učenicima ne pridržavaju propisanih mjera.

Iako je je učenicima na početku školske godine striktno i jasno poručeno da se moraju pridržavati svih propisanih mjera, izgleda da to nije važilo za političare i zvaničnike. Na neprikladno ponašanje visokih zvaničnika banjalučke Gradske uprave, kako se rukuju s djecom, bez maske, bez poštovanja mjera distance, pa čak i ljube djecu, dok su dijelili besplatne udžbenike, osim pojedinih medija upozorili su i opozicioni odbornici u Skupštini Grada Banja Luka. Podsjećaju da je takve fotografije na jednoj od društvenih mreža objavio zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić. Smatraju i da se radi o zloupotrebi djece u političke svrhe.

– Svaki normalan čovjek se čudom čudi kada gleda takve stvari. Idu među djecu, to je zlupotreba djece, to nije prvi put da se radi – kaže Saša Lazić, odbornik Narodnog pokreta „Banja Luka zove“ u Skupštini Grada Banja Luka.

A dva dana nakon što je podijelio besplatne udžbenike, sa zvaničnim početkom školske godine, zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić apeluje:

– Apelujemo na sve nastavno osoblje, na roditelje, na učenike da onoliko koliko se može mjere preventive poštujemo jer je to jedini načni da ostanemo u školskim klupama.

Opozicioni banjalučki odbornici ne samo što su ponovo apelovali da se poštuju propisane epidemiološke mjere, zatražili su i očitovanje entitetskog ministra zdravlja i socijalne zaštite.

– Ja nisam taj koji sudi, ja sam onaj koji propisuje. Zna se ko sprovodi predlaže mjere, a zna se ko gleda na koji način će se kontrolisati same mjere. Moj stav generalno je da se u bilo kojem javnom objektu trebaju poštovati epidemiološke mjere – poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a (SNSD).

Insistirali su opozicionari da se o ovom slučaju oglasi i Ombudsman za prava djeteta RS-a. To se dosada nije dogodilo. Na zvaničnoj internet stranici ove institucije prigodan tekst pred početak školske godine. Ali, reklo bi se, s nizom uobičajenih fraza, između ostalog, kako je potrebno iznaći najbolja rješenja koja će pružiti dovoljnu zaštitu naših najmlađih. S druge strane, iz Instituta za zaštitu zdravlja RS-a poručili su da svako nepoštivanje mjera u lokalnim zajednicama može pogoršati epidemiološku situaciju u školama.

https://www.facebook.com/federalna/posts/3925870057428433