Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dvodnevna obuka

Važnost ljudskih prava u antiterorističkim istragama u fokusu obuke Misije OSCE-a u BiH i ODIHR-a

l_ddd5f4ca8a8e2d3d89e0f8cec92b91a3

OSCE smatra da je sigurnost utemeljena u poštovanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, a da je za očuvanje mira potrebna zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) su, u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, započeli danas dvodnevnu obuku za predstavnike pravosuđa i policijskih službenika o zaštiti ljudskih prava u antiterorističkim istragama.

Obuku će održati ODIHR-ov ekspert za ljudska prava i borbu protiv terorizma i bivši policijski službenik iz Sjeverne Irske, za predstavnike Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Suda BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

Oslanjajući se na OSCE/ODIHR-ov priručnik, Ljudska prava u antiterorističkim istragama, obuka će pružiti učesnicima priliku da razmotre pitanja zaštite ljudskih prava u vezi sa prikupljanjem i analizom obavještajnih i drugih informacija, posebnim istražnim tehnikama, hapšenjem i zadržavanjem u pritvoru, pretresima i tehnikama informativnog razgovora.

OSCE smatra da je sigurnost utemeljena u poštovanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, a da je za očuvanje mira potrebna zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda.

– Poštovanje ljudskih prava je od suštinske važnosti u smislu sprečavanja terorizma, pošto kršenja ljudskih prava mogu poslužiti kao pokretačka snaga terorizma, produbiti otuđenost, izolovanost i isključenost i voditi osobe ka nasilnoj radikalizaciji. Poštovanjem ljudskih prava takođe se povećava djelotvornost antiterorističkih istraga – istakla je šefica Sekcije za vladavinu prava Misije OSCE-a u BiH Rebecca Agule.

Obuka je dio širih napora Misije OSCE-a u BiH da pruži podršku institucijama u BiH da ojačaju vladavinu prava, između ostalog i putem osiguravanja poštovanja ljudskih prava i unapređenja istraga terorističkih djela, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.