Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BIRN Open House

Večeras u Sarajevu promocija dokumentarnog filma “Novinarstvo nije zločin”

Image-from-iOS (1)

Film autorice Emine Dizdarević, novinarke BIRN-a BiH, urađen je uz podršku Misije OSCE-a u BiH

Petog dana programa BIRN Open House bit će prikazan novi dokumentarni film “Novinarstvo nije zločin: Glas novinara u BiH”, koji donosi iskustva i izazove s kojima se novinarke i novinari suočavaju u svom radu, te problematizira nedovoljno procesuiranje napada na medijske radnike i niske kazne počiniocima.

Dokumentarni film pod naslovom “Novinarstvo nije zločin: Glas novinara u BiH” urađen je u saradnji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Misije OSCE-a u BiH, a posjetitelji će ga moći pogledati večeras u 18 sati u budućem BIRN-ovom muzeju “Reporterska kuća”.

Film donosi iskustva napadnutih bosanskohercegovačkih novinarki i novinara, te govori o izazovima s kojima se novinari, radeći svoj posao, svakodnevno susreću, kao i o nedovoljnom procesuiranju napada na medijske radnike i niskim kaznama za počinioce.

BIRN BiH u filmu problematizira i pitanje zašto se napadi na novinare i medijske radnike ne procesuiraju, zbog čega su sve češće odluke o obustavi istrage i kako na najbolji način zaštititi ovu profesiju. A i kada se procesuiraju, kazne su veoma niske i često završavaju nepreventivnim disciplinskim mjerama.

Film autorice Emine Dizdarević, novinarke BIRN-a BiH, urađen je uz podršku Misije OSCE-a u BiH. Režiju filma potpisuje Džana Brkanić, produkciju Denis Džidić, a urednik je Semir Mujkić. Film je montirao Elvedin Zorlak. Direktor fotografije na filmu je Mirza Mršo, uz podršku snimatelja Admira Švrakića i tonca Samira Hrkovića. Muziku na filmu aranžirao je i uradio Adnan Mušanović, uz izvedbu Elme Selimović.

Prikazivanje filma je dio nedjeljnog programa BIRN Open House, u okviru kojeg se organizuje niz debata, panela i prezentacija na temu istraživačkog novinarstva, suočavanja s prošlošću, ekstremizma i digitalnog prava. U okviru programa otvorena je izložba “Last Despatches”, koju posjetitelji mogu pogledati do 19. decembra, svakog dana od 12 do 20 sati, u ulici Ferhadija 10 u Sarajevu.

Dokumentarni film je svoju televizijsku premijeru doživio na televiziji N1, a u narednom periodu bit će prikazan i u programu drugih bosanskohercegovačkih televizijskih kuća.