Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Većina korisnika u Gerontološkom centru zainteresovana za vakcinaciju

gerontoloski centar bl (1)

Dragan Šerbedžija, koji je u ovom domu smješten pet godina, kaže da je posljednju godinu zbog epidemioloških mjera proveo unutar ograde ovog centra, a kada se ukazala prilika za vakcinaciju nije imao dilemu

U javnoj ustanovi Gerontološki centar Banjaluka danas je počela vakcinacija protiv COVID-19 zaposlenih i korisnika usluga ove ustanove, javlja Anadolu Agency (AA).

Vladimir Makarić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za resor socijalne, porodične i dječije zaštite u Vladi bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, rekao je da su Planom vakcinacije kao prioritetna grupa za vakcinaciju predviđeni zaposleni i korisnici ustanova socijalne zaštite za smještaj odnosno domova za starija lica i za lica sa invaliditetom.

On je naglasio da ovaj proces traje u javnim i privatnim ustanovama,, a da je prethodno u Republici Srbiji vakcinisano oko 150 zaposlenih u ovim ustanovama.

“Interesovanje za vakcinaciju u ovim ustanovama je veliko, tako da ćemo u narednom periodu vakcinacijom obuhvatiti oko 2.000 korisnika i oko 500 zaposlenih”, kazao je on.

Vinko Lolić, direktor Gerontološkog centra Banjaluka, rekao je da će danas vakcine primiri 35 radnika, a sutra 32, dok u srijedu počinje vakcinacija korisnika za koju se prijavio 281 od 303 korisnika Gerontološkog centra.

Drago Tomašević, koji je zaposlen u ovom centru i između ostalog zadužen je i za vakcinaciju u ovoj ustanovi istakao je da kruže razne dezinformacije o vakcinaciji, ali da je u pitanju normalan, neophodan proces koji vodi ka izlasku iz krize i zatvorenosti.

Dragan Šerbedžija, koji je u ovom domu smješten pet godina, kaže da je posljednju godinu zbog epidemioloških mjera proveo unutar ograde ovog centra, a kada se ukazala prilika za vakcinaciju nije imao dilemu.

Na području RS-a trenutno se koriste ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V, a do sada je u ovaj entitet stiglo 42.000 doza dovoljnih za vakcinaciju 21.000 osoba. Iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo RS-a pozvali su osobe starije od 65 godina da se prijave za vakcinaciju svojim timovima porodične medicine.