Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KADAR SBB-a

Vehabović, koji je isljeđivao radne kolege, imenovan za direktora Agencije za javne nabavke

institucije_bih_marijin_dvor_3

Kadar koji je bio na usluzi političarima, nadavno Draganu Čoviću, sada je nagrađen iznimno važnom pozicijom direktora AJN, što je vrlo indikativno. Vehabovićevo imenovanje još mora da potvrdi Vijeće ministara BiH u narednih tridesetak dana

Kenan Vehabović, sada već bivši sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH, imenovan je za novog direktora Agencije za javne nabavke B8H (AJN), iznimno značajne institucije za regulaciju, monitoring i provođenje javnih nabavki.

Na ovoj poziciji Vehabović, inače kadar SBB-a, zamijenio je Đenana Salčina, također kadra partije Fahrudina Radončića, piše Inforadar.ba.

Vehabović je široj javnosti postao poznat nakon što je prije nekoliko mjeseci proveo svojevrsnu istragu među radnim kolegama, a po naredbi i želji Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, o čemu je Inforadar u dva navrata pisao.

Inforadar je istraživao pozadinu zabrane pristupa zgradi Parlamentarne skupštine BiH koju su za novinare uveli Vehabović i Sekrtetarijat te im je s više adresa potvrđeno da se unazad mjesecima unutar adminstrativnih službi Parlamentarne skupštine BiH odvijala prava mala drama sa naznakama mobinga, o čemu nam je posvjedočilo više osoba i uposlenika ove institucije.

A sve je počelo nakon što je Čović, tadašnji predsjedavajući Doma naroda PSBiH, pokrenuo kampanju zbog “curenja infomacija” novinarima o tome da je on prvi zatražio naknadu troškova za smještaj i odvojeni život, iako poput ostalih parlamentaraca Čović tih mjeseceni ne samo da nije ništa radio – već što za svoj nerad redovno dobijao oko 6.000 KM i više.

Kako bi otkrio odakle cure informacije Čović se obratio Vehaboviću kao prvom čovjeku Sekretarijata, koji je svoj zadatak preozbiljno shvatio te je u narednim mjesecima provodio “istragu” protiv vlastitih kolega, sa svim naznakama mobinga.

Foto: Faksimil dokumenta kojim Vehabović obavještava uposlenike da će biti isljeđivani

U toku istrage više desetina uposlenika/administrativnih radnika, od pisarnice PS BiH do sekretara zastupničkih klubova oba doma, bili su dužni dati izjavu, „pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću“, da „zaštićeni dokument“ nisu proslijedili medijima.

Cijeli ovaj slučaj samo je jedan u nizu primjera kako političari u BiH na visokim funkcijama čine sve da od javnosti sakriju objavljivanje bilo kakvih podataka o sebi. Zvaničnik koji im je bio na usluzi sada je nagrađen iznimno važnom pozicijom direktora Agencije za javne nabavke, što je vrlo indikativno, pogotovo u vrijeme velikog broja afera u vezi s javnim nabavkama.

Vehabovićevo imenovanje još mora da potvrdi Vijeće ministara BiH u narednih tridesetak dana.