Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uznemirujući događaj

Vele nakon napada na Radio Sarajevo: Zabrinjavajuće je da je u BiH sve teže biti novinar

velew

Grupa huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, sinoć su došli ispred redakcije i tražila uklanjanje teksta o presudi navijaču što je uredništvo pod prijetnjama smrću i uradilo

Faruk Vele, član Uredničkog kolegija portala Radio Sarajevo, nakon ataka na redakciju i prijetnje uredništvu i novinarima, poručio je da je zabrinjavajuća činjenica da je u Bosni i Hercegovini sve teže biti novinar i to ilustrira i ovaj posljednji strašni događaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, sinoć je došla ispred redakcije i tražila uklanjanje teksta o presudi navijaču što je uredništvo pod prijetnjama smrću i uradilo.

“Ono što je zabrinjavajuća činjenica jeste da je u BiH sve teže biti novinar i to ilustrira i ovaj posljednji strašni događaj kojeg smatramo atakom na redakciju portala Radio Sarajevo. Pokušalo se silom izvršiti pritisak na našu redakciju i pod prijetnjom ugrožavanja života novinara, urednika i članova njihovih porodica, tražiti da se briše određeni sadržaj”, rekao je Vele.

Naglasio je da su neke kolege postupile tako, bojeći se za sigurnost kolege.

“Pozdravljamo postupak policijskih organa da se ovaj događaj dokumentira, da se osobe identificiraju. Kako smo kasnije informisani, te osobe su i uhapšene. Pozdravljamo, jer je to potrebno”, pojasnio je Vele.

Smatra da je potrebna novinarska solidarnost i rad institucija kako bi se stvorilo ozračje u kojem novinari u BiH mogu normalno da rade.

Napad su osudili i BH novinari i pozvali policiju da hitno istraže slučaj.

“BH novinari osuđuju napad na redakciju Radio Sarajevo i pružaju solidarnu podršku kolegama. Također, pozivamo policiju da hitno istraži slučaj i pruži potrebne mjere zaštite novinara i urednika portala Radio Sarajevo”, naveli su na društvenoj mreži Twitter.