Veleposlanik Ferguson u oproštajnom posjetu kod Novalića

Novalic-Ferguson_foto2

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, u oproštajni posjet primio veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Edwarda Fergusona.

Federalni premijer zahvalio je britanskom veleposlaniku na svemu što su Vlada Velike Britanije i on osobno učinili za našu zemlju.

– Uprkos tome što ste radili u ovdašnjem složenom političkom okruženju i u vremenu kada je i vlada Vaše zemlje suočena sa izazovima, uradili ste odličan posao. Vaša potpora provedbi Reformske agende bila nam je velika pomoć – kazao je Novalić.

U nastavku ostvarivanja zadataka iz Reformske agende, dodao je premijer, napore treba usmjeriti na dalji ekonomski rast, rješavanje problema mladih generacija i borbu protiv korupcije.

Prema riječima veleposlanika Fergusona, vlasti u Bosni i Hercegovini se, nakon izbora, više trebaju fokusirati i na ostvarivanje vladavine prava, poboljšanje javnih usluga i snaženje neovisnosti javnih emitera.

Predajući britanskom veleposlaniku prigodan poklon u znak zahvalnosti na uspješnoj diplomatskoj misiji u našoj zemlji, federalni premijer je izrazio uvjerenje da će i njegov nasljednik na ovoj dužnosti nastaviti provoditi djelotvornu politiku kojom Velika Britanija iskazuje privrženost napretku Bosne i Hercegovine.