Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika akcija u Sarajevu: Pretresi i hapšenja bivših funkcionera SDP-a

sipa-akcija-pretres-1

Rano jutros u Sarajevu je započela velika policijska akcija.

Policija vrši pretrese na desetak lokacija u gradu, a navodno su razlog finansijske malverzacije.

Policija pretresa deset lokacija u Sarajevu, a prema nezvaničnim saznanjima riječ je o stanovima Predraga Kurteša, Dragana Miokovića, Kemala Kačapora i još nekoliko osoba.

Akciju sprovodi Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva BiH.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Federalne Uprave policije, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na vršenju pretresa i privođenju osumnjičenih u okviru predmeta Tužiteljstva BiH.

“Aktivnosti se odnose na 4 osumnjičene osobe i jednu pravnu osobu-poduzeće, a među kojima su i bivši dužnosnici MUP-a FBiH.

Osumnjičene osobe pod istragom su zbog sumnje u kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 1 milion KM.

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH u koordinaciji sa policijskim djelatnicima, nakon privođenja će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu”, stoji u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Mioković je bivši policijski službenik Kantona Sarajevo i savjetnik nekadašnjeg SDP-ovog ministra u Vladi Federacije BiH Predraga Kurteša, a s njim se dovodio u vezu kada je objavljeno da je učestvovao u pokušaju zataškavanja saobraćajne nesreće koju je skrivio Kurteš.

Jedan od najbližih saradnika nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Kačapor bio je u Nadzornom odboru BH Telekoma kada je SDP osvojio vlast na izborima 2010. godine.

Kačapor se dovodio u vezu s aferom namještanja tendera u BH Telekomu.