Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavila Vlada

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Banja Luka: Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
14.09.2021., Plato kod Hrama Hrista Spasitelja, Banja Luka (BiH) – Veceras je odrzana Svecana akademija povodom obiljezavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na platou kod Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Akademiji su prisustvovali Milorad Dodik, srpski clan Predsjednistva BiH, predsjednica Republike Srpske Zeljka Cvijanovic, predsjednik Vlade Srpske Radovan Viskovic, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Cubrilovic, izaslanik predsjednika Srbije i ministrica za rad, zaposljavanje, socijalna i boracka pitanja Darija Kisic Tepavcevic, i Drasko Stanivukovic, gradonacelnik Banjaluke. rrPhoto: Dejan Rakita/PIXSELL

Oboje su iskoristili svoje pozicije da potiču de facto secesiju Republike Srpske

Velika Britanija danas je izrekla sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i Željki Cvijanović, predsjednici entiteta Republika Srpska, zbog njihovog destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vlade.

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine i prve su sankcije Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu.

Ohrabreni ruskim potkopavanjem međunarodnog sistema, oboje su iskoristili svoje pozicije da potiču de facto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – što je izravno suprotno ustavu zemlje, stoji u saopćenju.

– Milorad Dodik poduzeo je akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, potkopavajući domaći i regionalni mir i potičući etničku mržnju i poricanje genocida.

U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović koristila je svoj ured za pokretanje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetsku razinu. Cvijanović je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

Radeći u koordinaciji sa SAD-om i drugim istomišljeničkim partnerima, britanska ministrica vanjskih poslova se nada da će današnja objava potaknuti druge države na primjenu sličnih restriktivnih mjera.

– Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Potaknuti Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti diljem zapadnog Balkana. Ovim strogim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost. Postupci i retorika Dodika i Cvijanović prijete poništavanjem 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopavanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir (Daytonski mirovni sporazum), koji je okončao neprijateljstva 1995. godine, kazala je ministrica vanjskih poslova Liz Truss.