Velika loža BiH obilježit će 300 godina masonskog bratstva

masoni222

Ove godine širom svijeta obilježava se 300-ta godišnjica osnivanja prve Velike masonske lože, čije utemeljenje se smatra zvaničnim datumom rođenja kontroverzne slobodnozidarske organizacije. Začetnici slobodnog zidarstva, britanski masoni, u februaru su počeli svoj niz manifestacija, kojim će tokom ove godine obilježiti veliki jubilej. Oni su se u februaru okupili u Anglikanskoj crkvi u Canterburyju, a s proslave u javnost nije procurio nijedan detalj.

Svečanosti se već počele i u Evropi. U Sloveniji, u kojoj u sedam loža djeluje oko 300 članova, proteklog mjeseca otvorena je izložba pod naslovom Tajnost lože, kojoj je cilj približiti javnosti povijest slovenačkog slobodnog zidarstva. Tim povodom je Veliki majstor Velike lože Slovenije dr. Marko Bitenc “točno u podne” u Narodnom muzeju, u kojem je postavljena izložba, održao konferenciju za novinare. Tada je rekao da je javna press konferencija dokaz da slovenačko članstvo živi u demokratskom i slobodnom društvu, za razliku od Mađara koji svoje masone kažnjavaju masovnim otkazima iz javnih službi.
I hrvatski slobodni zidari pripremaju više svečanih događaja: očekuje se izlazak knjige Ivana pl. Bojničića “Povijest lože Ljubav bližnjega” koja, nakon što je prije sto godina objavljena na njemačkom, ove godine izlazi i na hrvatskom jeziku.

Krajem godine planirano je štampanje i trećeg dijela trilogije povijesti slobodnog zidarstva u Hrvata, “Mudrost – Snaga – Ljepota”, u izdanju zagrebačkog Profila. To je leksikon mrtvih i živih slobodnih zidara Hrvatske.

Riječ je o djelu novinara Branka Šömena, koji je u bratstvo stupio 1990. godine. On je u ovaj golemi istraživački projekt uložio 20 godina rada. U razgovoru za “Večernji list” odgovara i na često postavljano pitanje: Da li je Josip Broz Tito bio slobodni zidar?

Šömen kaže da pouzdanog odgovora na to nema. Možda ga je u ovu organizaciju pozvao legendarni britanski premijer Winston Churchill, kada je Tito boravio u Londonu, a možda ga je samo nagovarao, pa ga je Tito odbio – kaže Šömen.
Danas u Hrvatskoj djeluje 14 loža koje okupljaju oko 400 članova. Lože djeluju u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Splitu… U članstvu najviše ima intelektualaca, pravnika, liječnika, novinara, redatelja, arhitekata, znanstvenika… i drugih ljudi “na dobrom glasu”, što je glavni uslov za ulazak u masonske redove.

Najviše masona, od ukupnog broja od šest miliona, danas djeluje u Sjevernoj Americi. Tamo je rad loža potpuno otvoren. Pojedine lože grade bolnice i ističu se u humanitarnom radu. S druge strane, u Austriji, gdje ih ima više od dvije hiljade, oni djeluju u tajnosti, s obzirom na neprijateljstvo katoličke crkve prema njima.

Austrijska loža bila je, uz slovenačku, i mentor pri unošenju “masonskog svjetla” u Bosnu i Hercegovinu. Od 1999. provođena je edukacija u Sloveniji, a nakon što je okupljeno dvadesetak članova, rad bh. slobodnih zidara preseljen je u Sarajevo.

Danas BiH ima Veliku masonsku ložu koja je, kao nevladina organizacija, pod imenom “Lux Bosnia”, registrovana kod nadležnih organa. Ona je u naselju Radava, prema Nahorevu, izgradila i svoj “hram”, u kojem se odvija rad četiri lože. Po jedna djeluje u Tuzli i Banjaluci. Procjenjuje se da je u članstvu oko 200 muškaraca, pošto žene ne mogu pripadati masonskom bratstvu.

Lože nose nazive: Ivo Andrić, Lux Bosnia, Veritas, Svjetlost Balkana, Tuzla Evropa i Feniks.

Prošle godine u javnost su procurile informacije o konfliktima unutar bh. masona, među kojim je došlo do sukoba po nacionalnoj osnovi, zbog različitih mišljenja o davanju imena banjalučkoj loži. Inače u članstvo nikad nije primljen nijedan političar, ali se nekoliko masona kasnije aktiviralo u politici. Najviše je biznismena, univerzitetskih profesora i ljekara.

Ovdašnja Velika loža, iako to nije tajna organizacija, ipak djeluje vrlo stidljivo. Stoga ni ovogodišnji veliki jubilej neće biti praćen nekom življom javnom aktivnošću. Zna se jedino da će veliki masonski skup u Sarajevu biti održan 24. juna, tačno na dan kad su, 1717. godine, četiri londonske lože stvorile veliku ložu za London i Westminster, koja je šest godina kasnije postala Velika loža Engleske. To je i službeni datum rođenja kontroverzne masonske organizacije, u čijem je središtu i dalje upravo pomenuta londonska loža.

U najvećem dijelu svoje istorije, masonsko bratstvo igralo je važnu ulogu. Gotovo da nema velikog svjetskog događaja u koji nisu bili umiješani masonski prsti ili se, pak, govorilo da je dirigentska palica bila u njihovim rukama. Neki istoričari tvrde da su masoni učestvovali u formiranju NATO-saveza i Evropske unije.
Opadanje značaja slobodnih zidara počinje prije pedeset godina, nakon serije skandala i otkrivanja zavjereničkih krugova, posebno u Italiji. Procjenjuje se da su nekadašnju ulogu “krojača svjetske sudbine” od masona preuzele novostvorene, manje organizacije i “klubovi”, poput Bilderberga, Trilaterale itd, premda nije bez značaja ni Svjetski kongres masona koji se sastaje svake godine u drugoj državi.

Na čelu Svjetskog kongresa tradicionalno je najstariji član kraljevske porodice Windsor, sada je to egleski princ Charles. Kongresnim sesijama obavezno prisustvuje i Veliki majstor Velike lože BiH.

Prvi je tu dužnost obavljao dr. Edvin Dervišević, Brčak iz Ljubljane. Danas ovdašnje masone predvodi dr. Izet Rađo, profesor iz Sarajeva.