BiH

Vjeruju u promjene

Velika očekivanja opozicije u entitetu RS za izbore 2022.

05/12/2020

Eventualni uspjeh opozicije na općim izborima mogao bi zavisiti i od rezultata koje ostvare novoizabrani gradonačelnici

Je li opozicija na lokalnim izborima u entitetu Republika Srpska srušila svojevrsni mit o nepobjedivosti Milorada Dodika i SNSD-a? Kakva je to uvertira za opće izbore? Ovo su pitanja na koja je trenutno teško dati odgovor, ali opozicionari, ipak, poručuju – 2022. bit će godina za promjene, objavila je Federalna televizija.

Dvije godine do općih izbora – čini se da u opoziciji ne fali optimizma.

– Pobjeda u Banjaluci i Bijeljini nagovještava velike promjene. Da je sada 2022. godina toliko dostižna opoziciji SDS-u i PDP-u, kada ćemo zadati konačan udarac vladajućoj garnituri – poručio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

– Da konačno vidimo hoćemo li da idemo u budućnost ili u neku mračnu prošlost, tužnu, ružnu – istakao je Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa.

Optimizam i kod stranaka odnedavno prisutnih na političkoj sceni.

– Vjerujem da je ovo siguran korak prema promjenama koje bi morale da se dese 2022. godine. Mislim da su vladajući ka prema slobodnom padu prema konačnom porazu – smatra Ozren Perduv, predsjednik Pokreta pravde.

Izgubili su gradonačelničke funkcije, ali u SNSD-u na osnovu rezultata lokalnih očekuju pobjedu na općim izborima.

– SNSD, a pogotovo ova koalicija je maestralni pobjednik ovih izbora. Ono što imamo u vidu jeste da na općim izborima ponovimo ovaj rezultat i poboljšamo našu situaciju ovdje u gradu i to ćemo učiniti – kazao je Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Eventualni uspjeh opozicije na općim izborima mogao bi zavisiti i od rezultata koje ostvare novoizabrani gradonačelnici.

– Već sada je vidljivo da je polako počeo proces smjene političkih generacija – ocjenjuje politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić.

Opozicinari poručuju: do sredine iduće godine definisat će koncept, pa i ključne kandidate za opće izbore. I još kažu kako mogu pobijediti ako iskoriste preostalo vrijeme da poprave one stvari i pojave gdje su tokom lokalnih izbora pokazali lošiji rezultat.

Komentari

Autor: Federalna televizija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.