Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki broj izmjena u biračkim odborima: Je li ugroženo održavanje izbora?

izbori 2018

U proteklom periodu Centralna izborna komisija (CIK) zaprimila je niz pritužbi zbog navodnih pokušaja izborne prevare, potvrdila je za Fokus.ba Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

Kako je istakla, CIK će u narednom periodu razmatrati pritužbe koje su u nadležnosti ove institucije.

U protekla 24 sata pogotovo je došlo do sumnje u namiještanje ili neregularnost izbora zbog velikog broja odustajanja članova lokalnih biračkih odbora dan uoči izbora, te imenovanja dodatnih članova.

Prema informacijama do kojih je došao portal Fokus.ba, pojedine stranke su zbog ovih promjena razmatrale i bojkot izbora, zbog sumnje u masovnu izbornu prevaru.

Osim u velikim gradovima kao što su Sarajevo i  Banja Luka, slučajevi izmjena u biračkim odborima su zabilježeni i u drugim gradovima. Izmjenjena su rješenja o imenovanju, što potvrđuju i iz CIK-a.

Ukoliko dođe do masovnijeg odustajanja članova biračkih odbora, bez kojih praktično nema procesa glasanja na biračkom mjestu, postavlja se i pitanje: da li je ugrožen izborni proces?

Iz CIK-a tvrde da je razlog neimenovanja pojedinih biračkih odbora isključivo odustajanje pojedinih članova.

„Što se tiče imenovanja biračkih odbora, to je nadležnost općinskih izbornih komisija. Rješenje se može izdati na dan izbora, jer se može desiti da zbog bolesti ili drugih razloga odustane član biračkog odbora ili zamjenik. Što se tiče mogućnosti odgađanja izbora, ako bi se bilo kad i bilo gdje nešto desilo, javnost bi bila upoznata o tome. Na ranijim izborima je na pojedinim biračkim mjestima dolazilo do odgode“, rekla je Pirić.

Šta se u slučaju potrebe za odgađanjem izbora navodi u Izbornom zakonu BiH.

U poglavlju 14 navedeno je da odluku o odgađanju izbora na određenom biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici donosi Centralna  izborna komisija BiH na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s  odredbama zakona.

„Odgođeni  izbori provode se  ako  u  nekoj  izbornoj  jedinici  ili  biračkom  mjestu  glasanje  nije  obavljeno onog dana koji je određen za glasanje. Odgođene izbore raspisuje Centralna izborna komisija BiH. Odgođeni izbori u pravilu se provode u roku od sedam  dana, a najkasnije 30 dana od dana koji je  određen za glasanje na redovnim izborima“, stoji u ovom zakonu.