Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svakodnevni prizori na ulicama

Veliki broj prosjaka na bugojanskim ulicama

bugojno

Među osobama koje prose nema domicilnog stanovništva, te da se uglavnom radi o licima koja samostalno ili organizirano dolaze u Bugojno, što je posebno primjetno pazarnim danima kada su gužve u gradu i najveće

Prosjačenje je pojava koja u Bugojnu nije prestala dolaskom zime i hladnijeg vremena, što potvrđuju prizori koji se svakodnevno mogu vidjeti u toj općini.

-Nisu rijetki slučajevi da prolaznike zaustavljaju lica koja se bave prosjačenjem. S ciljem da se ta pojava prevenira, u proteklom periodu provedene su brojne aktivnosti – kazao je direktor Centra za socijalni rad u ovome gradu Adnan Bašić.

Dodaje kako su sve mjere na suzbijanju prosjačenja realizirane u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Bugojno i da su, na tom planu, postignuti određeni rezultati.

– Sve osobe koje su zatečene na ulici u prosjačenju su legitimisane, a s njima su obavljeni i informativni razgovori. Kontaktirali smo nadležne centre iz općina iz kojih dolaze i tražili od njih da riješe probleme tih ljudi, koji su na području bugojanske općine pronašli pogodno tlo za ono čime se bave – naglasio je.

Ističe da među osobama koje prose nema domicilnog stanovništva, te da se uglavnom radi o licima koja samostalno ili organizirano dolaze u Bugojno, što je posebno primjetno pazarnim danima kada su gužve u gradu i najveće.