Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki broj učesnika “Race for the cure” za podršku borbi protiv karcinoma dojke

race for cure

U nedjelju je u Sarajevu održana ”Race for the cure” – Trka/šetnja za ozdravljenje posvećena podizanju svijesti o karcinomu dojke i promociji zdravlja svake žene u državi, koju je podržalo nekoliko stotina ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred Sarajevo City Centra danas su se okupile žene i muškarci svih uzrasta, iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kako bi podržali borbu protiv karcinoma dojke.

Enidi Glušac (40) iz Sarajeva, u 38. godini je dijagnosticiran karcinom dojke.

”Danas sam ovdje jer slavimo život i ovo predstavlja za nas jednu novu pobjedu iz tog razloga što svaki dan za nas je neizvijesnost, svaki dan je jedna nova bitka. Kada dođemo ovako, okupimo se, vidimo u kolikom smo broju, sve smo sretne, nasmijane i borimo se dalje s našim nedaćama onako kako mi to znamo i umijemo. Na ovaj dan zaboravimo sve brige i mislimo samo o tome kako smo još jednom pobijedile“, rekla je Glušac.

Dodala je kako ona nije najmlađa oboljela osoba i da obolijevaju i mlađe osobe.

”Niko nije pošteđen, bez obzira na obrazovanost, godine, spol… Sve više mladih ljudi obolijeva od karcinoma dojke, kako žena, tako nažalost i muškaraca“, pojasnila je Glušac koja je na trku došla s majkom i kćerkom.

Ukazala je na važnost podrške porodice i prijatelja, ali ističe kako je najvažnije da čovjek u sebi savlada i prihvati bolest kako bi se mogao boriti protiv nje.

”Pozitivan stav je najbitniji. Isto tako je bitno da ste okruženi ljudima koji vas razumiju tako da preporučujem svim ženama koje su oboljele da se učlane u neko udruženje za borbu protiv raka dojke“, pojasnila je Glušac, koja je dodala kako joj se prije šest mjeseci bolest vratila, ali da nastavlja borbu.

Od početka prošle godine WHEP (Program osnaživanja zdravlja žena) je dio integralnih aktivnosti organizacije ”Think Pink – Zajedno smo jedno“.

“Trka/Šetnja za ozdravljenje“, koja se u BiH održava od 2008. godine, i kojoj se svake godine priključi sve veći broj učesnika, koji svojim saosjećanjem i aktivnim učešćem u simboličnoj trci za život rade na osnaživanju zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

Trka je prvi put održana 1983. u Dallasu, u Sjedinjem Američkim Državama (SAD). Tog okotobra na trci je učestvovlo 800 učesnika. Danas se ova trka održava u 150 gradova širom svijeta te u njoj učestvuje više od milion učesnika. Trka u Bosni i Hercegovini okuplja građane iz svih krajeva države, zbog čega je 2016. godine u Dallasu, SAD, i nagrađena za najuspješniju internacionalnu ”Race for the Cure”.

”Race for the Cure“ je jedinstveni događaj koji na jednom mjestu, na nekoliko sati uspije okupiti žene koje su preživjele bolest i njihove prijatelje, građane koji žele pokazati svoju solidarnost sa njima, porodice, timove učenika, poznate ličnosti, a sve kako bi se podigla svijest u borbi protiv karcinoma dojke.