Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki broj vjernika na mevludu u Gazi Husrev-begovoj džamiji

BiH

Manifestacija Dani o Allahovom poslaniku (2)

U okviru ovogodišnje vjerske manifestacije “Selam, ja Resulallah – Dani o Allahovom poslaniku” u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je nakon podne-namaza upriličena centralna mevludska svečanost u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., javlja Anadolu Agency (AA).

Uz prisustvo velikog broja vjernika koji su ispunili džamiju i njen harem, mevlud je protekao u izvedbi ilahija učača imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Hora Gazi Husrev-begove medrese i gostiju učača iz Republike Turske.

Mevludska svečanost treba biti tradicija bosankohercegovačkog podneblja kako bi sačuvala sjećanje na Muhammeda a.s, kazao je direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice BiH Nusret efendija Avdibegović.

“Danas šaljemo poruku radosti mevluda i sretnosti što smo muslimani. Nadamo se da će zajedno sa vama ovaj mevlud biti tradicija ovog podneblja i ljudi. Dosta je Bosni tuge i žalosti, bosanskom čovjeku treba radost, nada i vjera u bolje sutra. To i jeste misija Božijeg poslanika: obveselite ljude, dajte im radost, nadu, onima koji vjeruju da nema drugog Boga osim Allaha, oni su sretni. I mi danas to ovdje svjedočimo. Mevlud govori o misiji Poslanika, njegovom životu, njegovoj majci, sredini i onome čime je bio zadužen. On nije poslan samo svom narodu već svima”, kazao je Avdibegović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) Husein ef. Kavazović podsjetio je kako je u toku mjesec u kojem se svi muslimani prisjećaju rođenja, života i misije Allahovog poslanika. Istakao je kako za muslimanske vjernike nema boljeg uzora do Muhammeda a.s.

“On je naš jedini uzor, uzor u kojeg gledamo, u čije djelo gledamo. Sjećamo ga se kao radosnog dječaka, kao uzoritog mladića, kao vjernog muža, kao dobrog djeda, dobrog prijatelja i dobrog komšije. Sve je to bio Poslanik. Ako ima uzor na ovom svijetu, to je on. U ime naše uleme, mualima, muderisa, šejhova, svima vama okupljenima i na drugim mjestima u našim džamijama želim mubarek rođenje Božijeg poslanika. Neka nam ostane u pamćenju onako kako smo ga oduvijek pamtili i voljeli. Nastojat ćemo i dalje pratiti njegov sunnet, to je naša obaveza”, poručio je Kavazović.

Nakon mevludske svečanosti u haremu džamije podijeljene su bombone i lokumi sa okusom i mirisom ruže.

“Selam, ja Resulallah” manifestacija je koju tradicionalno već 11. godinu organizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo. Kroz 29 dana, do 8. januara 2016, manifestacija nudi 33 raznolika sadržaja na raznim lokacijama u Sarajevu kojima svi građani mogu prisustvovati besplatno.

Cilj manifestacije je kroz mevlude, večeri ilahija, izložbe i predavanja promovisati univerzalne vrijednosti iz Poslanikovog života, poput ljubavi, suživota, mira i poštovanja čovjeka.