Počela u ponedjeljak

Veliki interes građana Goražda za vakcinaciju

dr_Edin_Cengic (1)

Po riječima direktora Doma zdravlja “dr. Isak Samokovlija” Goražde dr. Edina Čengića, potražnja za vakcinom je iznad očekivanja

Vakcinacija protiv sezonske gripe koja je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počela u ponedjeljak, ove godine izazvala je veliko interesovanje građana.

Zavod za javno zdravstvo BPK uz podršku resornog kantonalnog ministarstva obezbijedio je 300 besplatnih doza vakcine, koje su distribuirane domovima zdravlja u tri lokalne zajednice.

Po riječima direktora Doma zdravlja “dr. Isak Samokovlija” Goražde dr. Edina Čengića, potražnja za vakcinom je iznad očekivanja.

– Dom zdravlja Goražde dobio je 200 doza za pacijente i 50 za zdravstvene radnike i za samo dva dana gotovo sve doze su utrošene jer, zbog koronavirusa, vlada veliki interes pacijenata. Besplatne vakcine namijenjene su osobama starijim od 65 godina koje imaju hronična oboljenja, kao i mlađima koji imaju neka oboljenja koja umanjuju otpornost organizma – pojasnio je dr. Čengić.

Dodao je da je količina beplatnih doza vakcine obezbijeđena na bazi ranijih godina.

– Nabavka je planirana u vrijeme kada nije bilo pandemije koronavirusa, a ranijih godina nije bio ovoliki interes jer nam je uvijek ostajalo vakcina koje smo morali vraćati. Sada je situacija znatno drugačija i pacijenti su u velikoj mjeri željeli da se vakcinišu, što je dobro jer se na taj način smanjuje mogućnost obolijevanja od sezonske gripe a time i komplikacija koje mogu nastati jer i ona može dovesti do smrtnog ishoda kod rizičnih skupina – istakao je direktor goraždanskog doma zdravlja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, do sada na području ovog kantona nije prijavljen niti jedan slučaj sezonske gripe.