SCC

Veliki interes građana za vakcinaciju protiv COVID-19 u sarajevskom tržnom centru

vakcinacija scc AA1 (1)

Krizni štab Kantona Sarajevo odlučio je da ovog vikenda, 8. i 9. januara, jedan punkt za vakcinaciju opet bude postavljen u SCC-u

Akcija “Vakcinacija prema građanima” Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nastavljena je ovog vikenda u tržnom centru Sarajevo City Center – SCC u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Već od jutarnjih sati brojni građani odlučili su da se vakcinišu na punktu za vakcinaciju u SCC, a među njima je i veliki broj mladih osoba.

Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u Kantona Sarajevo u pandemiji koronavirusa, izjavio je kako su u prvih sat i po današnjeg rada dali već preko 300 doza vakcina.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nastavlja akciju ‘’Vakcinacija prema građanima”. Nakon mnogo zahtjeva građana, Krizni štab Kantona Sarajevo odlučio je da ovog vikenda, 8. i 9. januara, jedan punkt za vakcinaciju opet bude postavljen u SCC-u.

Vakcinacija će trajati od 10 do 15 sati, a na raspolaganju su Pfizer i Sinopharm vakcine. Građani na ovom punktu mogu primiti prvu, drugu ili treću dozu vakcine po izboru.

“S obzirom na porast broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, a i činjenicu da je većini građana isteklo šest mjeseci od druge doze, stanovništvo se poziva da se u što većem broju vakciniše booster dozama. Prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH, booster dozu mogu primiti osobe starije od 18 godina najranije tri mjeseca od prijema druge doze, ako nisu bolovale Covid-19. Osobe koje su prebolovale Covid-19 i primile dvije doze vakcine, ovu dozu mogu primiti najranije šest mjeseci od prijema druge doze“, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Akcija “Vakcinacija prema građanima” Ministarstva zdravstva KS pokrenuta je 6. novembra. U tržnim centrima na području Kantona Sarajevo na ovaj način vakcinisano je više od 6.000 građana.