Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki narodni protest 14. maja zbog katastrofalnog stanja u RS-u

BiH

savez za (1)

Opozicione stranke u Republici Srpskoj, okupljene u Savez za promjene, pozvale su danas građane RS-a da dođu na „Veliki narodi protest“, 14. maja u Banjoj Luci.

Naglašavaju da je protest nenasilnog karaktera i zakazan je u skladu sa zakonom.

Organizuju ga, kako se navodi u proglasu Organizacionog odbora opštenarodnog protesta, protiv katastrofalnog stanja u RS-u „u koje nas je dovela kriminalizovana vlast“.

Smatraju da će protest omogućiti da se čuje glas svih koji su nezadovoljni stanjem, a to je ogromna većina građana RS-a.

Ističu da je ovo protest “protiv veleizdajnika koji su uništili ekonomsku, a time uništavaju i biološku supstancu RS-a, protest protiv kriminalaca na najvišim položajima, protiv poskupljenja struje, rasprodaje prirodnog bogatstva, protiv korumpiranih ‘papaka’ u politici, protiv onih koji su u svoje džepove stavili novac od poticaja za poljoprivredu, boračkih dodataka, invalidnina i drugih davanja koja pripadaju narodu“.

U proglasu Saveza za promjene se navodi da je to protest protiv gaženja radničkih i ljudskih prava, velike nezaposlenosti i nepotizma, pljačke građana od strane banaka, dužničkog ropstva u koje nas vodi vlast, protiv zloupotrebe javnih preduzeća i uništavanja banaka, ponižavanja boračkih kategorija i njihovih porodica, protiv katastrofalnog stanja u zdravstvu i uništenog visokog školstva.

To je protest protiv onih koji uništavaju temelje i kradu budućnost RS-a, navodi se u proglasu uz poziv građanima koji žele dobro RS-u da se 14. maja pridruže mirnom protestu u Banjoj Luci.

-To je prilika da se čuje i Vaš glas i poziv da se borite za svoja prava. Zbog straha vlasti od protesta i sama najava je već dala rezultate – produžen kolektivni ugovor za mjesec dana dok prođe protest, a najavljena je i isplata boračkog dodatka i poticaja poljoprivrednicima. Ne dozvolite da Vas uplaše oni koji kradu vašu budućnost. Ako tražite svoja prava, oni će vas proglasiti izdajnicima. Najavljujući kontraproteste, aktuelna vlast nezadovoljnim građanima prijeti nasiljem. Neće im uspjeti da okrenu narod protiv naroda, a prijetnjama samo učvršćuju našu odlučnost da se borima za pravednu RS-u – navode iz Saveza za promjene.

Očekuju da na protest izađu oni koje je vlast pretvorila u nevidljive građane: nezaposleni, borci, invalidi, mladi, poljoprivrednici, poniženi radnici, penzioneri i sve patriote u RS-u.

-Ovo je trenutak da se borimo za ono što nam pripada. Ovo nije stranački politički miting, ovo je šansa da se čuje glas naroda. Pozivamo sve da iskoriste ovu priliku i da se oslobode straha koji ih drži u lancima. Ako to ne uradimo sada morat ćemo šutjeti i trpjeti još dugo, dugo vremena, navodi Organizacioni odbor „narodnog protesta“.