BiH

skb mostar

Veliki skok: U dvije sedmice broj pacijenata na respiratoru se upeterostručio

08/09/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL (Ilustracija)

Veliki skok broja zaraženih i hospitaliziranih izazvao je i povećanje broja pacijenata na respiratoru

Porastom novozaraženih raste i broj hospitaliziranih pa je tako u posljednja dvije sedmice a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu broj hospitaliziranih covid pozitivnih bolesnika s kliničkom slikom težeg oblika bolesti čak četiri puta veći u odnosu na ranije razdoblje, potvrđeno je Feni iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Veliki skok broja zaraženih i hospitaliziranih izazvao je i povećanje broja pacijenata na respiratoru, a u protekla dva tjedna u toj zdravstvenoj ustanovi broj pacijenata s kritičnim oblikom bolesti koji zahtjeva liječenje u Respiratorskom centru je do pet puta veći.

Od ukupnog broja hospitaliziranih njih 10 posto je nepotpuno vakcinisanih, a 90 posto su nevakcinasni.

– Kako raste broj covid pozitivnih osoba, očekivan je i porast hospitaliziranih pacijenata. Dosad smo u Respiracijskom centru imali dvoje potpuno vakcinisanih i dvoje nepotpuno nevakcinisanih pacijenata. U oba slučaja gdje su pacijenti bili potpuno vakcinisani radi se o bolesnicima s pridruženim teškim hroničnim bolestima – navode iz SKB Mostar.

Dodaju kako se s obzirom na kliničku sliku većine pacijenata vjerovatno radi o virusu delta varijante, no ne može se isključiti niti prisutnost drugih sojeva.

Iz SKB-a također ističu da ima i covid pozitivne djece, ali nema težih oblika bolesti i hospitalizacija.

Zbog malog postotka vakcinisanih u našoj zemlji očekuju rast covid pozitivnih i hospitaliziranih.

– S obzirom na to da je mali postotak cijepljenog pučanstva u našoj zemlji, zdravstveni radnici će imati puno posla vezano za covid infekciju – naglašavaju.

Upitani kako se zbog povećanja broja covid pozitivnih bolesnika odvijaju kontrolni pregledi i operacije u toj zdravstvenoj ustanovi iz SKB Mostar kažu kako trenutno nastavljaju s uobičajenim dosadašnjim radom uz dnevnu prilagodbu postojećoj situaciji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.