Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vesna Budimir: Predložit ćemo mjere za provođenje odluka Ustavnog suda FBiH

BiH

ustavni sud fbih345

Predsjednica Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Vesna Budimir najavila je danas da će biti predložene mjere kako bi se u tom entitetu provodile odluke tog suda.

– U Federaciji BiH imamo veliki problem s neizvršavanjem odluka Ustavnog suda FBiH. Novo rukovodstvo radi analizu neizvršenja tih sudskih odluka, nakon čega ćemo zauzeti stav i predložiti mjere kako bi se ova neprihvatljiva situacija prevazišla – rekla je Budimir.

Delegacija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, u kojoj su bili predsjednica te pravosudne institucije Vesna Budimir, potpredsjednik Šahbaz Džihanović i sekretar Ustavnog suda Federacije BiH Zaim Osmanović podsetila je danas Ustavni sudu Republike Srpske (RS).

Budimir je istakla da je time uspostavljena saradnja ova dva entitetska suda.

– Sigurna sam da će se ta saradnja nastaviti, razvijati i da će doprinjeti ustavno-pravnog poretka i zaštiti ljudskih prava građana i naroda u entitetima – rekla je ona u izjavi novinarima.

Predsjednik Ustavnog suda RS-a Džerald Selman je istakao da su na sastanku razmijenili iskustva u vezi s pozicijom, ulogom i značajem ustavnih sudova entiteta u ustavno-pravnom poretku BiH.

– Ovo je jedan novi vid saradnje i komunikacije, budući da dosad na ovom nivou nismo imali sastanke. Nadamo se da će naša dalja saradnja doprinjeti razvoju, zaštiti i kontroli ustvanosti i zakonitosti te ojačati vladavinu prava u okviru nadležnosti ustavnih sudova entiteta – naglasio je Selman.

Iako je organizaciona struktura ovih sudova na različit način definisana u entitetima, značajan je, kaže, njihov razvoj kako bi građani u potpunosti mogli da osjete funkconisanje ovih institucija u zaštiti njihovih osnovnih ljudskih prava.

– U narednom periodu posebnu pažnju treba posvetiti načinu funkcionisanja ustavnih sudova entiteta te da zakonodavna i izvršna vlast bude u funkciji stvaranja najboljih uslova za njihovo funkcionisanje – rekao je predsjednik Ustavnog suda RS-a.

On je istakao da u RS-u postoje svi neophodni zakoni za rad Ustavnog suda, za razliku od Federacije BiH te Ustavnog suda BiH, koji radi po internim pravilima.